HVEM SMILER BREDEST? Angela Merkel, Petro Porosjenko og Francois Hollande med alvorlige ansikter. Bak smiler Vladimir Putin, bredt, sammen med verten Aleksandr Lukasjenko. (AP Photo/Sergei Grits) Scanpix
HVEM SMILER BREDEST? Angela Merkel, Petro Porosjenko og Francois Hollande med alvorlige ansikter. Bak smiler Vladimir Putin, bredt, sammen med verten Aleksandr Lukasjenko. (AP Photo/Sergei Grits) ScanpixVis mer

Putin aleine mot røkla

Det var tre mot én i Minsk. Den russiske presidenten, Vladimir Putin, var aleine mot røkla, og vant, skriver Morten Strand.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det gikk som det måtte i Minsk, hvis man skulle få en avtale. De pro-russiske opprørerne har det militære overtaket. Ukraina har et desperat behov for fred, med en økonomi i ruiner, og en hær så disorganisert at den har bevist for alle som vil se, at den ikke kan slåss. Og for EU og Merkel er det å unngå en større krig, og mer konfrontasjon med Russland, helt avgjørende. Putin smilte bredt da han presenterte resultatene av nattas forhandlinger til russisk presse i formiddag, og litt kokett kunne avsløre at det ikke hadde vært hans beste natt.

PUTIN HAR FÅTT gjennomslag for at de erobringene som pro-russiske opprørere har gjort, siden våpenhvileavtalen i september i fjor skal være utgangspunkt for hvor demarkasjonslinja skal gå. Han har fått gjennomsleg for det han kaller konstitusjonelle reformer i Ukraina, som tar hensyn til Øst-Ukrainas spesielle situasjon, etter nesten et år med krig. Og viktigst, det er skapt en fryst konflikt som vil gjøre det umulig for Ukraina å bli medlem av NATO.

MEN DEN UKRAINSKE presidenten Petro Porosjenko kommer ikke tomhendt fra Minsk. Han sier at avtalen ikke gir autonomi for de opprørskontrollerte områdene. Og han legger vekt på at avtalen sier at alle fremmede tropper skal være ute av Ukraina i løpet av 2015. Han sier også at avtalen omfatter løslatelse av alle fanger, også den ukrainske piloten Nadezjda Savtsjenko, som har sultestreiket i to måneder og har blitt en folkehelt i Ukraina. Hun sitter nå i et spesialfengsel i Moskva.

DET ER GRUNN til å tro at det ligger politisk vilje bak dagens avtale. Våpenhvileavtalen fra september i fjor ble forhandlet fram på relativt lavt nivå, og brutt nesten med det samme, først og fremst av de pro-russiske opprørerne. Nå er det Putin selv som har skrevet under. Det er avgjørende, ikke nødvendigvis fordi han alltid er til å stole på, noe ikke minst denne konflikten har vist. Men fordi også Putin har et nesten desperat behov for å legge det ukrainske kaoset bak seg. Det er grunn til å tro at han denne gangen vil holde ord, fordi bare det vil føre til en gradvis opphevelse av de vestlige sanksjonene, og en politisk normalisering i forholdet til Vesten, i første omgang EU. Det er vanskelig å forestille seg at Putin har underskrevet en avtale uten at det ligger en forståelse om at sanksjonene oppheves bak. Det betyr i så fall at EU svelger annekteringen av Krim i mars i fjor.

OGSÅ PÅ UKRAINSK side er det grunn til å tro at det ligger politisk vilje bak dagens avtale. Porosjenko har trolig fått nok til at han kan komme hjem til Kiev med løftet hode. Savtsjenko er en fjær i hatten. Men det viktigste er at Ukraina nå trenger fred til å bygge opp sin økonomi som ligger i ruiner. Hva som skjer i de opprørskontrollerte områdene bør strengt tatt ikke ha størst prioritet. Kynisk sett er det viktigere å komme videre med å utvikle økonomien og bekjempe korrupsjonen i resten av Ukraina.

ET AV DE STORE spørsmålene som så langt virker uavklart er hvordan det skal være i det demiliteriserte området, som skal være tømt for tyngre våpen 14 dager etter at våpenhvileavtalen trer i kraft midnatt 14. februar. Hvem skal ha jurisdiksjon? Er det OSSE og eventuelt FN som skal ha ansvaret for området? Dette er et stort område der de tre største byene i Donbass ligger. Mye tyder på at det er lenge til Ukraina «dør» som story for journalister. Horder av journalister betyr som kjent ulykke for dem det rammer.

FOR ANGELA MERKEL og François Hollande er dagens avtale en triumf. De to har hengt sammen som erteris i ei uke, og har brukt EUs metode - utmattelse og lange netter - til å tvinge partene til en avtale. Veien videre er ikke enkel. For det første skal våpenhvilen og det politiske rammeverket for fred settes ut i live. For det andre må verden gå videre med den realitet at Russland er Russland, at det er ei supermakt med atomvåpen, at det ligger der det ligger, og at landet har Vladimir Putin som president.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.