KOMMENTARER

Valg i Iran:

Putin beskyldes for å blande seg inn i presidentvalgkampen i Iran

19. mai går iranerne til stemmeurnene for å velge president. Russland satser på en ayatolla som er uforsonlig overfor Vesten.

PÅ HILS: President Vladimir Putin tok imot sin iranske kollega Hassan Rouhani i Moskva i slutten av mars, men Rouhani skal ikke være Russlands favoritt i presidentvalget 19. mai. Foto: Reuters/Scanpix NTB
PÅ HILS: President Vladimir Putin tok imot sin iranske kollega Hassan Rouhani i Moskva i slutten av mars, men Rouhani skal ikke være Russlands favoritt i presidentvalget 19. mai. Foto: Reuters/Scanpix NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For et par uker siden var det demonstrasjoner utenfor den russiske ambassaden i Teheran, der sinte unge menn med skjegg ropte at ambassaden er et «spionrede». Slagordet bringer tida tilbake til 1979 da studenter protesterte utenfor det daværende amerikanske «spionredet» i den iranske hovedstaden.

HVORFOR ER RUSSLAND plutselig blitt en målskive for demonstranter? Årsaken ligger i presidentvalget som nærmer seg. Russlands president Vladimir Putin anklages for å ha kastet seg inn i valgkampen med støtte til ayatolla Ebrahim Raisi. En slik innblanding er det ikke alle som setter pris på. Men mens Russland er beskyldt for å ha intervenert gjennom bakkanaler og via hacking til fordel for Donald Trump under den amerikanske presidentvalgkampen, synes Putin å gi sin støtte mer åpent i Iran.

-Demonstrasjonene i forrige uke er bare ett eksempel på at mange iranere ikke setter særlig pris på russisk innblanding i presidentvalget, skriver den kjente iranske kommentatoren Amir Taheri som lever i eksil i Europa.

FOR TO UKER SIDEN sendte den russiske presidenten Rustam Minnikhanov, president i den russiske republikken Tartarstan, til sjiamuslimenes hellige by Mashhad i Iran. I spissen for en 60 manns stor delegasjon møtte Minnikhanov Ebrahim Raisi, en av de tre presidentkandidatene som kan vinne valget i Iran. Besøket gikk ikke upåaktet hen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer