KOMMENTARER

Russland

Putin bygger en høyere himmel

Putinismen hvelver en høyere himmel over seg selv. Ei kirke som dyrker forsvaret av det hellige Russland forteller mer enn 1 000 ord om statens selvbilde, skriver Morten Strand.

DE VÆPNEDE STYRKERS KATEDRAL: Kirken som velsigner russisk kraft-patriotisme står ferdig. Foto: AP / NTB Scanpix
DE VÆPNEDE STYRKERS KATEDRAL: Kirken som velsigner russisk kraft-patriotisme står ferdig. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det skjedde i coronaens tid. At De væpnede styrkers katedral skulle åpnes som en hyllest til det hellige Russlands forsvar, og i virkeligheten til de klassiske russiske dyder fra tsar-tida, stat, kirke og autokrati. Et av ortodoksiens største kirkebygg står klart som juvelen i den militære temaparken, drevet av forsvarsdepartementet, som i noen år har dyrket og framelsket militarisme og patriotisk oppdragende ideologi. Nå er vårherre også på plass i Patriot-parken, med ei kirke som er 95 meter høy, og har plass til 6000 troende. Kirka stiller ut Russlands militære triumfer på fresker og i mosaikker inne i kirkebygget, mens det utenfor er fullt av krigs-scener, med skyttergraver, styrtede tyske fly, og sovjetiske stridsvogner som rykker fram. I guds navn. Velkommen til en symbiose av krig og vårherre, på russisk vis.

ÅPNINGEN AV KIRKA er utsatt inntil videre på grunn av corona-viruset, som er i ferd med å gjøre Russland til en av de viktigste slagmarkene i krigen mot pesten. Den storslåtte militærparaden, for å markere 75-års-dagen for seieren over Hitler-Tyskland på Den røde plass er i år også avlyst. I stedet gikk president Vladimir Putin lørdag alene for å legge ned krans ved Den ukjente soldats grav ved Kreml-muren i Moskva. Uten å henvise til coronaviruset sa Putin at det russiske folket er «uovervinnelig» når det står sammen. Og det er vanskelig å ikke se på dette som et krav om å slutte rekkene i coronaens tid. Den siste uka har det vært mer enn 10 000 nye smittede hver dag, til tross for at landet har vært corona-stengt siden slutten av mars.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer