Oliver Stone

- Putin er en stor leder

Amerikansk stjerneregissør hyller Russlands president i lanseringsintervju om kjernekraft-dokumentar.

- STOR LEDER: - Putin er en stor leder for landet sitt, og folket elsker ham, sier Foto: Andrew Medichini / AP Photo / NTB
- STOR LEDER: - Putin er en stor leder for landet sitt, og folket elsker ham, sier Foto: Andrew Medichini / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert
Annonse

Uttalelsen kommer i et lanseringsintervju om Stones' nye dokumentarfilm «Nuclear Now» med den britiske avisa The Guardian.

For de fleste er Stone kjent som regissøren bak filmer som «Wall Street» (1987), Platoon (1986) og «Natural Born Killers» (1994). Som forfatteren av manuset bak filmen «Scarface» (1983) står han også bak ikoniske replikker som «Say hello to my little friend!»

Men det var ingen «liten venn» Stone hadde sagt «hallo» til da han i 2017 havnet i hardt vær etter at dokumentarserien «The Putin Interviews» ble vist på TV-kanalen Showtime.

Stone fulgte Putin gjennom to år. Det resulterte i et fire timers langt portrett. Regissøren ga også ut ei bok med samme tittel.

- Aldri hatt det bedre

Filmen «gir Putin en plattform for flatterende versjoner av sin regjerings aggresjon mot Ukraina» og behandling av opposisjonspartier, skrev The New York Times.

Et kjærlighetsbrev til Vladimir Putin, kalte The Daily Beast filmen.

Russlands president Vladimir Putin underskrev ny lov som kan gi russere livstid i fengsel. Samtidig kritiserte han Vesten. Video: AP. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Selv forsvarte Stone både intervjuet og intervjuobjektet.

- De har religionsfrihet, de gjør det de vil. De kan reise. Det russiske folk har aldri hatt det bedre, sa Stone selv til The Guardian den gangen

Videre omtalte Stone amerikanske forestillinger om russere - «ulykkelige» ofre for et diktatur, gjerne innkvartert «i gulag» og i fare for å «bli kappet i biter» av «monsteret» Putin - som sinnssyke.

- Stor leder

Seks år seinere har Stone fremdeles ikke et stygt ord å si om Russlands president.

- Jeg synes at Russland gjør en fantastisk jobb med atomkraft. Kina er også ledende på feltet, men jeg har aldri helt klart å få tilgang i Kina, noe som er synd med tanke på filmen jeg skulle ønske at vi kunnet laget, sier han til avisa nå.

- Men Putin er en stor leder for landet sitt, og folket elsker ham.

Russiske myndigheter hevder at Ukraina natt til onsdag forsøkte å angripe president Vladimir Putins residens i Kreml med to droner Vis mer

Mindre begeistret er han for Putins amerikanske kollega.

- Min favorittpresident var John Kennedy, så hvis du ser på de to irene med et kritisk blikk, vil du se at Kennedy var en fredselsker. Og så vil du se at Joe Biden er en kald kriger i ordets verste forstand.

«Nuclear Now» er basert på boka «A Bright Future: How Some Countries Have Solved Climate Change and the Rest Can Follow» av de amerikanske forskerne Josha S. Goldstein og Staffan A. Qvist.

Dokumentaren tar for seg «vårt kompliserte forhold til kjernekraft og argumenterer for at den er vårt beste håp i møte med klimaendringene», ifølge The New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer