Putin er helten av det frie ord, men Snowden er som sunket i jorda

President Vladimir Putin har denne uka stått fram som den fremste forsvarer av det frie ord. Men varsleren Edward Snowden, som Putin holder sin hånd over, er som sunket i jorda.

BORTE? Ingen har sett varsleren Edward Snwden etter at han angivelig landet i Moskva søndag. REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters Scanpix
BORTE? Ingen har sett varsleren Edward Snwden etter at han angivelig landet i Moskva søndag. REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters ScanpixVis mer
Kommentar

Med kyndig kløkt har Putin brukt Snowden-saken til å kamuflere egne menneskerettighetsbrudd, og framstille USA som den store svarte ulven. Ulven som jager mannen som ifølge Putin «ikke har gjort noe kriminelt i Russland».

Fri mann - Han er en fri mann, sa Putin om Snowden på tirsdag, samtidig som han kunngjorde at det ikke var aktuelt for Russland å utlevere Snowden til USA.

Der er han som kjent ettersøkt for spionasje og tyveri, etter at han avslørte at CIA og NSA overvåker nettrafikk over hele verden.

Men om Snowden er en fri mann, så er det ingen uavhengige kilder som har sett ham, etter at han skal ha landet i Moskva på søndag etter en flukt fra Hong Kong. Hans venner i WikiLeaks sa riktignok at han og WikiLeeaks rådgiver Sarah Harrison - som er sammen med ham - hadde det bra og var trygge. Men det er ingen bilder - og ikke en lyd fra Snowden selv - som kan bekrefte dette.

President Putin sa på tirsdag at Snowden var på transitten på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva, dit han skal ha kommet søndag. Men det stilles nå spørsmålstegn ved dette. Russisk presse har snakket med de fleste av dem som var ombord på flyet fra Hong Kong der Snowden skal ha vært med. Men ingen av dem kan huske å ha sett Snowden.

Det er heller ingen bilder av Snowden på overvåkingskameraene på Sjeremetevo, til tross for at det er mange overvåkingskameraer på flyplasdsen.

Virtuell? Så, hvor er Snowden? Noen begynner å tro at han er like virtuell som den virtuelle verden han opererer i. Flyplasskilder har sagt at Snowden holdes adskilt fra andre passasjerer. I går kom et livstegn gjennom faren, der Snowden «tilbød» seg å komme hjem hvis han ikke ble straffet, uten at noen ble klokere av det. Imens har informasjonsvakuumet etter Snowden begynt å fylles av konspirasjonsteorier.

- Har Snowden i det hele tatt vært i Moskva, spør tabloidavisa Komsomolakaja Pravda. Og lar spørsmålet bli hengende i lufta.

Noen forsøker å gi svar. Og som det ofte er i Russland, så stoler man ikke alltid på de offisielle versjonene. President Putin sa på tirsdag at russiske hemmelige tjenester ikke har snakket med Snowden. Men en rekke sikkerhetseksperter stiller seg tvilende til det.

Han må jo dukke opp Her sitter en mann - som kan ha fire laptopper fulle av informasjon om hvordan de amerikanske etterretningsorganisasjonene CIA og NSA opererer - strandet på en flyplass i Moskva, og russisk etterretning skal ikke være interessert?

Det strider i så fall mot instinktene til FSB. Putin - som selv er etterretningsmann og tidligere sjef i FSB - understreker ofte hvor avgjørende spionasje er for statens sikkerhet. Tidsskriftet Time mener at Snowden er som en feit laks som hoppet rett i bjørnens kjeft. Mens Putin skal ha oss til å tro at bjørnen ikke fulgte instinktene, og glefset til?

Så, hvorfor har ikke Snowden gitt lyd fra seg? Ikke av seg selv, ikke gjennom sine venner i WikiLeaks, og ikke via russiske medier, der han likevel utnyttes som det han også er, som en russisk solskinnshistorie, i den evige rivaliseringen med USA.

Men ville Putin lyve om at FSB ikke har snakket med Snowden? Neppe, det ville være for risikabelt, siden Snowden før eller siden må dukke opp, om ikke annet så for å takke Russland for at landet ga ham ly da han trengte det.

VARSLERENS MANN: Vladimir Putin som det frie ords forsvarer. REUTERS/Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin Scanpix
VARSLERENS MANN: Vladimir Putin som det frie ords forsvarer. REUTERS/Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.