KOMMENTARER

KINA OG RUSSLAND

Putin foretrekker Kina framfor G7-kameratene

Kina og Russland styrker sine alternative maktbastioner mot USAs hegemoni i geopolitikken.

LEGGER PREMISSENE: Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping på storskjerm foran deltakere på årets toppmøte i Shanghai Cooperation Organisation i Qingdao. Foto: AFP / NTB SCANPIX
LEGGER PREMISSENE: Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping på storskjerm foran deltakere på årets toppmøte i Shanghai Cooperation Organisation i Qingdao. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er en grunn til at president Vladimir Putin ikke hoppet opp og ned av begeistring da Donald Trump under G7-møtet i Canada nylig ga uttrykk for at Russland måtte ønskes velkommen tilbake i klubben. Putin har øynene på alternative maktbastioner.

Samtidig med at G7-møtet i Quebec ble oppløst i et salig kaos, avviklet Kina sitt alternative toppmøte i den såkalte Shanghai Cooperation Organisation (SCO) i den kinesiske kystbyen Qingdao. Russlands Putin og Kinas Xi Jinping er hovedarkitektene bak SCO. Begge skryter av at gruppa, som består av åtte land, dekker en større andel av jordas befolkning og et større sammenlagt BNP enn G7-landene. Her er både India og Pakistan inne i varmen, mens Iran skal oppgraderes fra observatør til fullt medlemskap.

I Xi Jinpings tale til gruppa ga han et tydelig spark til gjeldende amerikansk politikk ved å levere et sterkt forsvar for WTO og andre multilaterale systemer i en verden hvor «unilateralisme, handelsproteksjonisme og motstand mot globalisering» er i ferd med å bli nye trender.

Der G7 ifølge Putin driver med «kreativ babling», blir SCO-blokken et stadig mer potent organ for økonomisk utvikling. Xi Jinping la 30 milliarder yuan (ca. 38 mrd. kr) på bordet til SCO. Pengene skal brukes til infrastrukturprosjekter under «Belt & Road»-initiativet. Til sammenlikning tvitret Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton at USA ikke lenger kan fortsette som G7-landenes bank.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer