Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den årlige pressekonferansen

Putin i stabilt sideleie

Hvis noen lurer på hvorfor Vladimir Putin behersker Russland? Han går rett hjem hos Ivan Hvermannsen.

HELT SJEF: Den russiske presidenten Vladimir Putin fra torsdagens pressekonferanse. Foto: AFP / NTB Scanpix
HELT SJEF: Den russiske presidenten Vladimir Putin fra torsdagens pressekonferanse. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Putins årlige pressekonferanse torsdag handlet om forutsigbare spark til Ukraina. Om alvorlig - og betimelig - bekymring for at etter-kald-krigs-tidas atom-og nedrustningsavtaler er i ferd med og undergraves. Og spørsmål om hans personlige liv og sivilstand, som ble parert med et skrått smil.

Vladimir Putin legger ikke skjul på at han er helt sjef. Men han gjør det på en ofte lun, og ikke sjelden, en humoristisk måte. Og han går rett hjem hos folk flest. Putins årlige maraton-pressekonferanser har blitt den russiske lederens flørt med folket, mer enn det er pressens arena for å stille vanskelige og kritiske spørsmål. Det er et format den russiske presidenten behersker elegant. Torsdagens møte med pressen understreker at det putinske prosjektet er i stabilt sideleie.

Fra en pressekonferanse som ikke inneholdt de store nyhetene, la oss begynne med det som for mange vil være det absolutt viktigste av det som strengt tatt ikke er så viktig. Putin fikk spørsmål om han snart skal gifte seg.

- Som en anstendig mann, så må jeg jo det, en dag, svarte Putin. Så spurte han journalisten som stilte spørsmålet om han selv var gift. Svaret var ja, og Putin repliserte:

- Han er gift, og han vil at jeg også skal ha det bra, sa han, til lett humring fra pressekorpset. Men Putin sa ingen ting om hvem han skal gifte seg med.

Putin kan ikke holde en lengre pressekonferanse uten et spark til Ukraina. Han beskyldte den ukrainske presidenten Petro Porosjenko for å ha sendt ukrainske soldater i døden, for å blåse opp populariteten sin før presidentvalget i mars.

- De håpet at noen av dem ville dø. Takk Gud, det skjedde ikke, sa Putin. Den russiske presidenten refererte til hendelsen i Kertsj-stredet 25. november, da Russland bordet fire ukrainske marinefartøyer i det de var på vei fra Svartehavet til Azov-havet, gjennom det trange Kertsj-stredet. De 24 ukrainske marine-soldatene sitter arrestert i Moskva, og USA og EU krever dem løslatt. Ukraina krever tøffere sanksjoner fra Vesten, og vil ha med observatører fra OECD i et nytt forsøk på å ta seg gjennom Kertsj-stredet.

Vladimir Putin advarte også om at rustningsbegrensingsavtaler bygges ned, og at faren for en atomkrig derfor øker.

- Hvis, Gud forby, noe slikt (atomkrig) skulle hende, så ville all sivilisasjon, ja hele planeten, forsvinne, sa Putin. I oktober truet USAs president Donald Trump med å tre ut av INF-avtalen som begrenser utvikling av kort- og mellomdistanseraketter, fordi USA mener Russland ikke respekterer avtalen. Og i 2021 skal START-avtalen, om begrensing av langdistanseraketter, etter planen forlenges. Begge avtalene er hjørnesteiner i nedrustningsarbeidet fra 1980- og 90-tallet, og under press. Men Putin unnlot å nevne hvordan Russland selv utfordrer rustningsbegrensingsregimene.

Det hele var gjenkjennelig. Et dypt alvor. For klodens framtid, og for russere som sliter i en vanskelig hverdag. Et kraftig spark til Ukraina, selv om Putin unngikk å nevne den farligste konflikten med nabolandet, kirkesplittelsen. Og en nærmest faderlig tone med det som går hjem som en troverdig omsorg, der alvor, humor og varme - ja, varme - er hovedingredienser.

P. S. Denne teksten er litt som å skrive en teateranmeldelse. Med det som utgangspunkt kaster vi terningkast seks. Mest av alt for framføringen og den kontrollerte regien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!