KOMMENTARER

Putin kan avgjøre Syrias skjebne

Situasjonen i Nord-Syria kan føre til krig mellom Tyrkia og Syria. Russland sitter med nøkkelen.

ASSAD-SOLDATER PÅ PLASS: Syriske styrker inntok i morgentimene i dag byen Tel Tamer i det nordøstlige Syria. Siden bildet er tatt av det offisielle syriske nyhetsbyrået, er det vanskelig å si om det er arrangert eller ikke. Foto: SANA/Reuters/NTB Scanpix
ASSAD-SOLDATER PÅ PLASS: Syriske styrker inntok i morgentimene i dag byen Tel Tamer i det nordøstlige Syria. Siden bildet er tatt av det offisielle syriske nyhetsbyrået, er det vanskelig å si om det er arrangert eller ikke. Foto: SANA/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært dramatiske timer i Midtøsten etter at det i går kveld ble kjent at den kurdisk-dominerte militsen Syrias demokratiske hær, SDF, hadde inngått en avtale med president Bashar Assad om militært samarbeid. På rekordtid har flere syriske enheter kommet til konfliktområdene i Nord-Syria og står flere steder i nærheten av der tyrkiske soldater befinner seg. Faren for direkte sammenstøt er overhengende.

Det var Russland som meklet fram avtalen mellom SDF og Assad-styrkene. SDF, der den kurdisk-dominerte YPG-militsen er dominerende, ble satt sjakk matt da Tyrkia sendte inn sin invasjonshær i forrige uke. Kurderne hadde valget mellom pest og kolera, mellom å la seg knuse av tyrkerne eller å måtte oppgi deler av sin sjølstyredrøm for sin sjølerklærte nordøstlige provins, Rojava.

Hva som skjer på bakken i Nord-Syria nå er uklart, ikke minst fordi flesteparten av de få journalistene som var der, trekker seg ut på grunn av ekstrem høy risikofaktor. Det man vet, er at det som skjer i byen Manjib de første timene og dagene kan være avgjørende. Dette er en strategisk svært viktig by med et stort flertall arabere, men den har vært okkupert av SDF/YPG siden sommeren 2016. Nå står syriske styrker like ved byen, mens tyrkerne og deres allierte, Den frie syriske hær, FSA, står på den andre sida. Byen ligger i det nordvestlige Syria, et par mil, fra den tyrkiske grensa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer