KOMMENTARER

Putin kan avgjøre Syrias skjebne

Situasjonen i Nord-Syria kan føre til krig mellom Tyrkia og Syria. Russland sitter med nøkkelen.

ASSAD-SOLDATER PÅ PLASS: Syriske styrker inntok i morgentimene i dag byen Tel Tamer i det nordøstlige Syria. Siden bildet er tatt av det offisielle syriske nyhetsbyrået, er det vanskelig å si om det er arrangert eller ikke. Foto: SANA/Reuters/NTB Scanpix
ASSAD-SOLDATER PÅ PLASS: Syriske styrker inntok i morgentimene i dag byen Tel Tamer i det nordøstlige Syria. Siden bildet er tatt av det offisielle syriske nyhetsbyrået, er det vanskelig å si om det er arrangert eller ikke. Foto: SANA/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært dramatiske timer i Midtøsten etter at det i går kveld ble kjent at den kurdisk-dominerte militsen Syrias demokratiske hær, SDF, hadde inngått en avtale med president Bashar Assad om militært samarbeid. På rekordtid har flere syriske enheter kommet til konfliktområdene i Nord-Syria og står flere steder i nærheten av der tyrkiske soldater befinner seg. Faren for direkte sammenstøt er overhengende.

Det var Russland som meklet fram avtalen mellom SDF og Assad-styrkene. SDF, der den kurdisk-dominerte YPG-militsen er dominerende, ble satt sjakk matt da Tyrkia sendte inn sin invasjonshær i forrige uke. Kurderne hadde valget mellom pest og kolera, mellom å la seg knuse av tyrkerne eller å måtte oppgi deler av sin sjølstyredrøm for sin sjølerklærte nordøstlige provins, Rojava.

SYRIA: Amerikanske soldater skal ha begynt tilbaketrekningen fra grensa mot Tyrkia Foto: ANHA (HAWAR NEWS) via AP Vis mer

Hva som skjer på bakken i Nord-Syria nå er uklart, ikke minst fordi flesteparten av de få journalistene som var der, trekker seg ut på grunn av ekstrem høy risikofaktor. Det man vet, er at det som skjer i byen Manjib de første timene og dagene kan være avgjørende. Dette er en strategisk svært viktig by med et stort flertall arabere, men den har vært okkupert av SDF/YPG siden sommeren 2016. Nå står syriske styrker like ved byen, mens tyrkerne og deres allierte, Den frie syriske hær, FSA, står på den andre sida. Byen ligger i det nordvestlige Syria, et par mil, fra den tyrkiske grensa.

-Vi er klare til å innta Manjib, men dette er en arabisk by. Derfor lar vi FSA rykke inn, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på en pressekonferanse i formiddag. Dermed gjorde han det klart at de syriske FSA-soldatene eventuelt må ta støyen i et kommende slag. Men Erdogan slipper ikke så lett unna, han kan ikke svikte sin hovedallierte nå.

DET PÅGÅR en intens diplomatisk aktivitet for å unngå en storkrig som ingen vet utgangen på.

Russland er ikke interessert i en slik konflikt, verken for Syrias del eller når det gjelder Tyrkia. President Vladimir Putin, som nå er i Saudi-Arabia, har styrket forholdet til Erdogan den siste tida, blant annet ved levering av missilsystemet S-4. For russerne er det av viktighet å svekke Tyrkias forhold til sine partnere i NATO. Erdogan er på sin side heller ikke interessert i en konflikt med Russland. Så hvordan skal dette løses?

President Erdogan har satt hele sin prestisje inn på at det skal opprettes en 32 kilometers sikkerhetssone inne på syrisk territorium og at SDF/YPG skal knuses. Men han er ikke interessert i et sammenstøt og en mulig krig med Syria.

President Assad ønsker heller ingen krig med Tyrkia, men ser nå sin mulighet til å sikre seg enda større kontroll over sitt territorium. Det var heller ikke så vanskelig å inngå avtalen med SDF. For en måned siden ville han ha vært nødt til å komme med innrømmelser. Etter at president Donald Trump forrige helg sviktet sine kurdiske allierte, var det fritt fram.

USA som har skylda for det som nå skjer, er heller ikke interessert i en storkonflikt. På kort sikt er årsaken at et antall amerikanske soldater som ennå ikke er trukket ut av Syria, befinner seg mellom tyrkiske og syriske styrker og at de derfor kan havne i kryssild. Trump har også gjort det klart at han vil ut av den syriske hengemyra for godt, men vil han bare være tilskuer hvis det virkelig smeller?

Rundt 160 000 mennesker, de fleste kurdere, er allerede på flukt etter at Tyrkia invaderte Nord-Syria onsdag kveld. Deres militære ledere vet at de ikke kan vinne en kamp mot en topptrent og topp utstyrt tyrkisk hær uten at de har allierte. Dermed er trolig det viktige nå å redde stumpene. Den kurdiske befolkningen i området lengter etter frihet, men vet også at trusselen om etnisk rensing henger over dem.

FSA-styrkene, som teller 14 000 mann, lever ekstra farlig. Bashar Assad regner dem som forrædere, og blir de tatt vil mange bli henrettet, mens resten trolig havner i diktatorens grusomme fangehull. Alternativet er å flykte tilbake til Tyrkia, men det skjer ikke uten at tyrkiske soldater trekker seg ut samtidig.

Det som er sikkert, er at Russland har full kontroll over det Bashar Assad gjør. Det var Putin som reddet ham da det så som verst ut i Syria-krigen for et par år siden, og det er Putin som stort sett bestemmer diktatorens framtid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer