Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Putin leger sarte sjeler

Putins jobb på sin årlige pressekonferanse i går var å forsikre Russland om at alt står bra til. Det klarte han ganske bra.

BEROLIGER FOLKET: Russlands president Vladimir Putin på den årlige nyttårspressekonferansen i Moskva i går. Foto: Reuters /NTB Scanpix
BEROLIGER FOLKET: Russlands president Vladimir Putin på den årlige nyttårspressekonferansen i Moskva i går. Foto: Reuters /NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): For snart 200 år siden ristet det lesende Russland av latter. Og siden da har folket både ristet og ledd. Den ukrainske forfatteren Nikolaj Gogol hadde akkurat utgitt sitt hovedverk, «Døde sjeler». Romanens plott er den fattige godseieren Tsjitsjikov, som reiser fra gods til gods for å kjøpe opp - nettopp - døde sjeler. En sjel var betegnelsen på en livegen landarbeider, og Tsjitsjikovs prosjekt var å «kjøpe» for en billig penge de sjelene som nettopp hadde dødd, men som ennå ikke var registrert som døde av myndighetene. Han trengte disse sjelene, for bare gods med et visst antall sjeler kunne brenne brennevin lovlig. På Tsjitsjikovs reise avkles det russiske samfunnet som korrupt og falskt, og Gogols karakteristikk av folk og situasjoner lever ennå i det russiske språket i enda større grad enn Ibsens språk lever i det norske.

NÅ ER DET IKKE en presidents oppgave å kle av makta, slik Gogol gjorde. I hvert fall ikke en president av Vladimir Putins støpning. På den årlige pressekonferansen i Moskva i går var det Putins oppgave å berolige sarte sjeler som er skremt av finansuroen som med voldsom kraft traff Russland i begynnelsen av uka. Mandag falt rubelen med rundt ti prosent, før den tok seg opp litt tirsdag morgen etter at sentralbanken økte utlånsrenta til bankene til 17 prosent. Men så, på tirsdag, fortsatte rubelen å rase, og nå raste den ytterligere 20 prosent. Til sammen har rubelen tapt nesten 50 prosent av sin verdi i løpet av 2014.

NOEN KOMMER til å blø. Men Putin vil ikke ha skylda for denne ukas økonomiske sammenbrudd. Derfor underspilte han i går de vestlige sanksjonenes rolle for rubelens fall. Sanksjonene som USA og EU innførte på grunn av Russlands annektering av Krim i mars, og rolle i borgerkrigen i Øst-Ukraina, rammer særlig den russiske olje- og forsvarsindustrien. Men det er de russiske motsanksjonene - som stanser import av landbruksvarer fra EU og fisk fra Norge - som rammer folk flest mest direkte.

FOR RUSSLAND BLØR. Prisen på for eksempel mat er rundt 30 prosent høyere enn da USA og EU startet sine sanksjoner mot Russland, og Russland svarte med sine motsanksjoner, i august. Og andre varer følge etter. Tirsdag ble prisene enkelte steder justert opp etter hvert som rubelen falt. I andre butikker var det store rabatter, for gjelda for de importerte varene skal betales før nyttår, og de skal betales i - nettopp - dollar eller euro. Og for mange gjelder det å få flest mulig penger i kassa. Uansett er det Russland og russerne som blør nå. Og det er de lave oljeprisene som får hovedskylda for dette.

OG NÅR FOLKET blør, så er det herskerens oppgave å trøste. For aldri så galt at det ikke er godt for noe. Putin lovte at Russland ville være ute av det han valgte å ikke beskrive som krise innen to år. Ja, det som ikke er noen krise, er kanskje til og med av det gode. For de vanskelige tidene vil føre til nødvendige reformer, sa Putin. At det er snakk om reformer som Putin i tidligere perioder har motarbeidet fordi det ville føre til mindre politisk og byråkratisk kontroll, er en annen sak.

DEN RUSSISKE presidenten var veloverveid og velformulert, han flørtet og slo vitser på gårsdagens pressekonferanse, som varte i nesten tre og en halv time. Han gikk hjem, ikke som noen rockestjerne - kanskje - men som en solid leder i vanskelige tider. Men likevel er noe nytt sådd i Russland i det dramatiske året 2014, og i løpet av den siste dramatiske uka. Særlig den siste uka har en uro sneket seg inn, en uro som skyldes at den politiske og økonomiske stabiliteten Russland har opplevd med Putin er over. Som kommentatoren Mikhail Rostosvskij skrev i avisa Moskovskij Komsmolets onsdag:

«Følelsen av stabilitet har igjen forlatt våre liv, på samme måte som fornemmelsen av at Putin er en slags magiker som kontrollerer alt: Krim, tigere, rubelen. Mentalt har Russland tatt et lite skritt tilbake til 1990-tallet.»

DET ER DEN følelsen Vladimir Putin forsøkte å mane bort på gårsdagens pressekonferanse. Klarte han det?

Et stykke på vei. Han forsikret folket om at landet ikke står foran noen katastrofe. Men det bestemmer ikke bare han. Det bestemmer rubelens framtid, de vestlige sanksjonene og framtidas oljepriser, forhold Putin bare har begrenset kontroll over.