Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Putin mener det er Vesten som gjør verden farligere

Putin har talt. Med to tunger. 

I BAKVENDTLAND? Vladimir Putin taler til nasjonen. Foto: NTB / Scanpix
I BAKVENDTLAND? Vladimir Putin taler til nasjonen. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Kommentar

I sin årlige tale til nasjonen torsdag i forrige uke sa den russiske presidenten Vladimir Putin at Russland vil være venner med alle, og problematiserte ikke Russlands kompliserte forhold til omverdenen. Men et utenrikspolitisk strategidokument publisert samme dag slår fast at USA og deres allierte undergraver den globale stabiliteten ved å demme opp Russland og prøve å isolere det. For å motvirke dette vil Russland reagere med tøffe mottiltak, heter det i dokumentet som formulerer en ny utenrikspolitisk doktrine som peker ut Vesten som en uansvarlig aktør som gjør verden farligere. Russland, derimot, representerer stabilitet og sikkerhet.

Begge signalene kommer bare noen uker før Donald Trump tar over som amerikansk president, og kan skape et helt nytt momentum i internasjonal politikk, ikke minst i forhold til Russland.

La oss ta Putins ene signal først. I talen sin som for første gang var nesten fri for utenrikspolitiske resonnementer, sa den russiske presidenten dette om forholdet til utlandet:

- Vi vil ikke ha konfrontasjon med noen - vi trenger det ikke. Vi leter ikke etter, og har aldri lett etter, fiender. Vi trenger venner.

Ikke et ord ble sagt om Russlands konflikt med Ukraina, og rollen landet spiller i krigen i Syria, som både USA og resten av Vesten i Obamas tid har protestert heftig imot. I stedet handlet talen mye om «tradisjonelle verdier» i det som også er Putins veldig ideologisk konservative verdiprosjekt.

Men mens Putins tale ikke inneholdt noe nytt om utenrikspolitikken, så gjør den nye utenrikspolitiske doktrinen det. Den bekrefter - doktrinært - det vi har sett etter annekteringen av Krim i 2014, og det russiske engasjementet i krigen i Syria, som begynte for litt mer enn et år siden.

- De forente stater og deres alliertes politikk med å demme opp for Russland, og bruke politikk, økonomi, informasjon, og andre pressmidler, undergraver regional og global stabilitet, slår doktrinen fast. Den slår også fast hva som er anbefalt reaksjon:

- Russland aksepterer ikke forsøk på å bruke militært, politisk, økonomisk eller annet press, og forbeholder seg retten til å reagere skarpt på uvennlige handlinger. Dette inkluderer styrking av det nasjonale forsvaret, og svare med «øye for øye», eller asymetriske tiltak, slår dokumentet fast. Det er Russland som er truet, og landet er ingen trussel mot sine omgivelser, er det russiske omkvedet.

Også doktrinært bekrefter Putin at han ikke vil la seg pelle på nesa. Ikke så ulikt Donald Trump så henter Putin sin politiske støtte fra velgerne på tanken om å «gjøre Russland stort igjen». I det nye utenrikspolitiske dokumentet så krever Putin å bli respektert som USAs likeverdige partner. Hvis ikke - lar han oss forstå - så blir det verst for oss selv.

Den nye doktrinen bekrefter Putins reaksjonsmønster på de økonomiske sanksjonene USA og EU vedtok mot Russland etter annekteringen av Krim og støtten til det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina sommeren 2014. Dagen etter at sanksjonene ble kjent, svarte Putin med å innføre enda sterkere mot-reaksjoner.

Det er interessant at Putin sender ett forsonende, og ett aggressivt signal til verden bare uker før Donald Trump tar over Det hvite hus i Washington. Vi vet ikke om Trump vil fortsette Barack Obamas straffe-politikk overfor Russland. Trump sa i valgkampen at han ville vurdere å oppheve sanksjonene mot Russland på grunn av annekteringen av Krim. Men det var i en situasjon der det kunne virke som om han ikke visste at Krim var ulovlig annektert, i henhold til internasjonal lov.

Uansett så er Putins to signaler slik at de også godt kan virke sammen. På den ene siden en utstrakt hånd, med spørsmål om samarbeid. På den andre siden en advarsel om hva en fortsatt straffepolitikk, og det Putin oppfatter som ytterligere oppdemming av Russland, vil bety for forholdet til USA og Vesten. Det er opp til Trump å bestemme om han vil ta imot den utstrakte hånda, eller om han vil ta imot boksehansken fra Vladimir Putin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media