Putin møter sin nemesis

Ingress

Meninger

RUSSLAND HOLDER SEG med en vanskelig politisk geografi. Tidligere i uka ble president Vladimir Putins vanskeligste politiske motstander, Mikhail Khodorkovskij, sluppet ut av fengsel. Det samme ble de 30 Greenpeace-aktivistene som risikerte tiltale for piratvirksomhet, og de to kvinnene i Pussy Riot. Alt dette som en forberedelse til Putins store fest, vinter-OL i Sotsji i februar. Det var en forsonende gest til et kritisk Vesten som ellers raser mot homolover og tilbakerulling av politiske friheter.

MEN IKKE FØR er den politiske gevinsten innkassert, med forsiktig stigning på børsen, og ledere i andre land som er fornøyde med Putins amnesti, så dukker trollet TERROR opp. Igjen. De to terroraksjonene i millionbyen Volgograd denne uka ryster det russiske samfunnet. Det er snakk om den indre fienden som aldri vil gi opp, og som igjen beviser at den kan slå til når som helst, og hvor som helst.

DET ER PUTINS NEMESIS det er snakk om. Terrorismen med utgangspunkt i Kaukasus har fulgt den russiske presidenten siden han som statsminister høsten 1999 startet Den andre tsjetsjenske krig, og ble så populær på det at han ble utnevnt til president på selveste nyttårsaften 1999. Siden har de mest avskyelige, spektakulære, terrorhandlinger vært utført. En okkupasjon av et teater i Moskva med mer enn 1000 gisler, en aksjon mot en skole i Beslan, også med mer enn 1000 gisler. Fly har blitt sprengt i lufta, og T-banen i Moskva har blitt sprengt under jorda.

NÅ ER DET OL det handler om. Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov ga i sommer beskjed til sine tilhengere om å gjøre alt for å ødelegge «de sataniske» lekene i Sotsji. Forhåpentligvis klarer de ikke det. Men de kan klare å lage så mye uro at mange deltakere og tilreisende til Sotsji vil kunne oppleve et ubehag ved å skulle reise til et sted der terroren truer. Selv om vi unngår terroraksjoner i Sotsji, kan OL likevel komme til å stå i terrorens tegn. For det har på en måte blitt personlig. Hvis russisk terrorisme her en fiende så heter han Vladimir Putin. Og man trenger ikke engang være statsviter for å skjønne hvor fristende det er for russiske terrorister å ødelegge Putins baby, som OL i Sotsji er. For sånn er Russlands politiske geografi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.