<strong>MØTTE BORGERNE:</strong> Den russiske presidenten Vladimir Putin fikk en rekke kritiske spørsmål på sin årlige sekvens med spørsmål fra borgerne torsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
MØTTE BORGERNE: Den russiske presidenten Vladimir Putin fikk en rekke kritiske spørsmål på sin årlige sekvens med spørsmål fra borgerne torsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Russland

Putin møtte kritiske spørsmål

Vladimir Putins årlige stevnemøte med borgerne, bød i år på en rekke kritiske spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det var den årlige utspørringen av den russiske presidenten, en maraton-øvelse der Vladimir Putin pleier å overbevise med sin detaljkunnskap, og svinge pisken over offentlige tjenestemenn og kvinner, som ikke gjør jobben sin. Men årets utgave var ikke helt som tidligere utgaver, der Putin har flørtet med publikum, og vist at han har fullstendig kontroll.

Årets møte med borgerne var Putins 17. Og i stedet for som tidligere, at spørsmål ofte ble innledet med lovprisninger og takksigelser av alt Putin har gjort for dem, var det i torsdagens utgave en rekke kritiske spørsmål. Kritikken kommer samtidig med at levestandarden for fjerde året på rad synker, og at enkelte meningsmålinger viser historisk lav tillit til den russiske presidenten.

En brannmann fra Kaliningrad begynte showet med å si at han hadde ei månedslønn på 12 000 rubler, litt under 2000 kroner. Han sa at det var penger man ikke kunne leve av, så man måtte ha ekstrajobber for å kunne fø familien. En kvinnelig lege sa at leger ikke turte å gi syke og døende pasienter opiums-preparater på grunn av en streng narkotika-lovgiving. Resultatet er at pasienter lider unødig, hevdet legen. En annen spurte hvorfor russisk TV hele tida viser nye våpen. Han lurte på hvilken fiende Russland er klar til å slåss mot, en åpenbar kritikk av militariseringen av Russland i Putins tid.

Og en åpenbart regimekritiske blogger tok opp det delikate spørsmålet om sensur i sosiale medier. Utgangspunktet er en ny lov som forbyr å fornærme regjeringen, eller tjenestemenn- og kvinner. Putins svar var at loven skulle hindre folk i å fornærme flagget og andre statlige symboler, men at loven ikke skulle hindre folk fra å kritisere statstjenere.

Det er et oppsiktsvekkende svar i et land der mange brukere av sosiale myndigheter har blitt arrestert eller har fått problemer etter at de har ytret seg på sosiale medier, og der loven åpenbart har blitt brukt for å stanse kritiske stemmer på nettet. Dette, og en rekke andre spørsmål, fortalte historien om en russisk president som torsdag på mange måter for første gang i sin politiske karriere var på defensiven i forhold til sitt folk.

Bakteppet for årets møte med borgerne var ikke det beste for presidenten. Tidligere i måneden offentliggjorde den statlige meningsmåleren VTSIOM at tilliten til Putin var på bare 31,7 prosent. Etter at presidentens kontor satte spørsmålstegn ved metoden som ble brukt, tok meningsmålerne opp en ny måling, der ordlyden i spørsmålet var endret, og plutselig var tilliten til Putin økt til 72, 3 prosent. Et faktum som har fått forstå-seg-på-ere til å klø seg i hodet.

Det var innenrikspolitiske spørsmål, og borgernes problemer, som dominerte torsdagens maraton-seanse. Men Putin berørte også utenrikspolitikken, som Ukraina, og sa at initiativet for å komme videre ligger hos den nyvalgte ukrainske presidenten Volodymyr Zelinskyj. Han kritiserte sanksjonene mot Russland, og sa at Kina i virkeligheten var utsatt for det samme, med Donald Trumps handelskrig, og kampanjene for å presse ut teknologi-giganten Huawei fra land som USA er alliert med. Alle er velkjente toner.

Men nettopp tonen i torsdagens spørsmål-runde med presidenten var endret. Spørsmålene til Putin er godkjent av myndighetene, nå som ved tidligere anledninger. Å stå fram med lovprisninger av president Putin i 2019 ville være umusikalsk i forhold til den virkeligheten folk flest i Russland opplever. Derfor måtte man slippe til en rekke kritiske spørsmål. Det er vanskelig å forstå Putins stevnemøte med folket - anno 2019 - på noen annen måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer