KOMMENTARER

Putin og Europas ytterste høyre

Det var den europeiske høyresida med fascistiske trekk som fungerte som internasjonal dommer under søndagens valg i de okkuperte delene av Øst-Ukraina.

ET ØNSKEBILDE:  Fra utstillingen med karikaturtegninger, Uten filter, i Moskva denne uka. Mange i Russland vil gi Vesten juling. EPA/YURI KOCHETKOV Scanpix
ET ØNSKEBILDE: Fra utstillingen med karikaturtegninger, Uten filter, i Moskva denne uka. Mange i Russland vil gi Vesten juling. EPA/YURI KOCHETKOV Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET HAR LENGE vært et tegn i tiden at russisk nasjonalisme og europeisk høyre-radikalisme snakker godt sammen. De har en felles fiende i EU og alt det politisk korrekte som den europeiske eliten representerer. Konflikten i Ukraina er med på å åpenbare dette.

Den europeiske nasjonalismen representert med for eksempel det ungarske fascist-partiet Jobbik, og Le Pens Nasjonal Front i Frankrike, sendte valgobservatører til søndagens valg i de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina. For selv om utfallet av valget aldri var spennende, og Donestsk nye leder, Alexandr Zakharsjenko, fikk mer enn 81 prosent av stemmene, bidrar utenlandske valgobservatører i et russiske perspektiv til valgets legitimitet. Observatørene godtok også valget som «fritt og rettferdig».

MENS EU OG FN fordømte valget, og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, nektet å observere valget, stilte noen av representantene for Europas ytterste høyre opp. Marton Gyongyosi, nestleder i Jobbiks parlamentsgruppe, mener ifølge The Economist at det foregår en geopolitisk kamp mellom Russland og Vesten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer