Putin og Europas ytterste høyre

Det var den europeiske høyresida med fascistiske trekk som fungerte som internasjonal dommer under søndagens valg i de okkuperte delene av Øst-Ukraina.

ET ØNSKEBILDE:  Fra utstillingen med karikaturtegninger, Uten filter, i Moskva denne uka. Mange i Russland vil gi Vesten juling. EPA/YURI KOCHETKOV Scanpix
ET ØNSKEBILDE: Fra utstillingen med karikaturtegninger, Uten filter, i Moskva denne uka. Mange i Russland vil gi Vesten juling. EPA/YURI KOCHETKOV ScanpixVis mer
Kommentar

DET HAR LENGE vært et tegn i tiden at russisk nasjonalisme og europeisk høyre-radikalisme snakker godt sammen. De har en felles fiende i EU og alt det politisk korrekte som den europeiske eliten representerer. Konflikten i Ukraina er med på å åpenbare dette.

Den europeiske nasjonalismen representert med for eksempel det ungarske fascist-partiet Jobbik, og Le Pens Nasjonal Front i Frankrike, sendte valgobservatører til søndagens valg i de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina. For selv om utfallet av valget aldri var spennende, og Donestsk nye leder, Alexandr Zakharsjenko, fikk mer enn 81 prosent av stemmene, bidrar utenlandske valgobservatører i et russiske perspektiv til valgets legitimitet. Observatørene godtok også valget som «fritt og rettferdig».

MENS EU OG FN fordømte valget, og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, nektet å observere valget, stilte noen av representantene for Europas ytterste høyre opp. Marton Gyongyosi, nestleder i Jobbiks parlamentsgruppe, mener ifølge The Economist at det foregår en geopolitisk kamp mellom Russland og Vesten.

Han kaller de fleste land i EU for «vestlige bananrepublikker», og er en åpen talsmann for at Ungarn bør gjenerobre det landet tapte etter verdenskrigene i forrige århundre.

MEN DET AT Europas ytre høyre dukket opp i de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina forteller oss at «valgobservasjonen» er organisert av folk med tett tilknytning til det russiske apparatet. The Economist forteller blant annet at de europeiske parlamentarikerne som i helga dukket opp i Øst-Ukraina som valgobservatører hadde baggasjetaggen «ROV» på sin koffert. Det betyr at de har kommet til Donetsk og Lugansk via Rostov i Russland, og har blitt fraktet av velvillige krefter over grensa til opprørskontrollert Øst-Ukraina, uten å ha passert en eneste ukrainsk grensekontroll.

DET ER KANSKJE ikke så rart at det er sånn. Putin var i mange år en venn av den høyre-eksentriske - og notorisk politisk ukorrekte - italienske statsministeren Silvio Berlusconi. De to var blant annet i hverandres bursdager. Putin har åpent hyllet Marine Le Pen, lederen av Frankrikes nasjonale front. Hun var en av de viktigste grunnene til at EU-skeptiske partiet fikk nesten 25 prosent av stemmene ved valget til Europaparlament 25. september.

Det er sterke krefter i Europa som vil undergrave det europeiske prosjektet. Det er gode geo-politiske grunner til at Putins Kreml dyrker sitt forhold til disse europeiske EU-skeptikerne.

DEN MEST FRUKTBARE jorda for EU-skepsis i dagens Europa er Ungarn. Den ungarske statsministeren Viktor Orban har i lang tid provosert sine EU-kolleger. Etter en brakseier i siste valg kontrollerer han to tredeler av nasjonalforsamlingen, og har forberedt et lovverk for et mer autoritært styre. Han har åpent sagt at Putins Russland er et forbilde for ham.

UNGARN ER i en spesiell situasjon etter verdenskrigene som herjet Europa i forrige århundre. Mer enn 50 prosent av territorium og folk forsvant til naboland som Romania, Slovenia, Serbia og Ukraina. I sin forrige statsministerperiode sto Viktor Orban i Romania i byen Timisoara og sa: «Jeg er ikke bare statsminister for ti millioner ungarere, men for 14 millioner.» Han regnet med ungarerne i utlandet, blant annet de 200 000 som bor i dagens Ukraina. I mai i år - rett etter at de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina hadde startet å ærobre land - krevde han selvstyre for ungarere i Ukraina og andre steder.

Putins Russland og Europas nasjonalistiske høyreside har så mye felles at det var Europas ytterliggående høyre som tok jobben med å prøve å gi valget Øst-Ukraina legitimitet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.