Putin rapper sannheten

Strammer inn overfor uavhengig meningsmålingsinstitutt, som i mange år har fortalt «sannheten» om Russland.

HØRER ETTER? Russlands president Vladimir Putin i Paris i fjor. Nå gjør han sitt for å stanse Russlands fremste lyttepost. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Scanpix
HØRER ETTER? Russlands president Vladimir Putin i Paris i fjor. Nå gjør han sitt for å stanse Russlands fremste lyttepost. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Levada Senter har i mange år tatt pulsen på det russiske samfunnet. Meningsmålingsinstituttet er nå pålagt av det russiske justisdepartementet å presentere seg for offentligheten som «utenlandsk agent». En rekke frivillige organisasjoner har, etter at loven trådte i kraft i 2012, blitt tvunget til det samme.

Loven har til hensikt å marginalisere frivillige organisasjoner som ikke er i lomma på makta, og latterliggjøre dem med å tvinge dem til å omtale seg selv som «utenlandsk agent». Det er en belastning i et land som har hatt mange ytre fiender og i perioder isolert seg fra omverdenen. Nå har turen kommet til den viktigste organisasjonen som har bidratt til å gi et objektivt bilde av russernes liv, slik russerne selv oppfatter det. Levada Senter har vært en viktig institusjon i et samfunn stadig mer preget av propaganda og ideologisk styring.

- Med merkelappen «utenlandsk agent» vil det selvfølgelig bli veldig vanskelig å gjennomføre sosiologiske undersøkelser og markedsanalyser. Hvis man tar i betraktning nivået på frykten i dette landet, så vil mennesker og organisasjoner nekte å ha noe med oss å gjøre, sier direktøren ved Lavada-instituttet, Lev Gudkov til Radio Free Europe.

Det er utenlandsk finansiering som i utgangspunktet skulle kvalifisere til stemplet som «utenlandsk agent» og i realiteten stemplet som forræder. Selv om Levada stanset all utenlandsk finansiering i 2013 etter at loven trådte i kraft, peker russiske myndigheter på at samarbeid med amerikansk universiteter med tilknytning til Pantagon, blant annet University of Wisconsin, kvalifiserer til stemplet «utenlandsk agent». Levada Senter har også i flere år samarbeidet med norske FAFO, blant annet om levekårsundersøkelser.

Pålegget om å titulere seg som «utenlandsk agent» kommer mindre enn to uker før det russiske parlamentsvalget 18. september. Det kommer også etter at Lavada Senter tidligere i måneden publiserte en meningsmåling som viste at den russiske presidenten Vladimir Putins parti Forente Russland bare ligger an til å få 50 prosent av stemmene, ned fra 65 prosent i januar. Bare 40 prosent sier de har til hensikt å stemme ved valget om halvannen uke.

Et flertall på 50 prosent vil uansett sikre det russiske styringspartiet Enhetlig Russland et solid flertall, også fordi de andre partiene i nasjonalforsamlingen, dumaen, er det man kan kalle «lojale opposisjonspartier», og ikke regimekritiske partier, som selv har til hensikt å erobre makta, slik opposisjonen i vestlige demokratier har.

Men bare 50 prosent av stemmene til Enhetlig Russland vil være et stort prestisjenederlag for makta, selv om Putin fortsatt har en oppslutning på nærmere 80 prosent. Det statlige meningsmålingsinstituttet FOM gir på sin side helt andre tall for denne måneden enn Levada. De melder at 70 prosent vil stemme ved valget, og at Enhetlig Russland ligger an til å få 75 prosent av stemmene.

Angrepet på Levada handler om mer ensretting i Russland, og at regimet tar enda mer kontroll over fortellingen om Russland. Hvis Levada tvinges av banen forsvinner også de som framfor noen har målt temperaturen i det russiske samfunnet på en troverdig og ikke-propagandistisk måte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer