PUTIN I OL: President Vladimir Putin i samtale med stavhopper Jelena Isinbaeva i Sotsji i 2014. Foto: AP/Scanpix
PUTIN I OL: President Vladimir Putin i samtale med stavhopper Jelena Isinbaeva i Sotsji i 2014. Foto: AP/ScanpixVis mer

Putin raser mot at hans OL skal dras ned i søla

Avsløringen av det systematiske jukset i russisk idrett er politisk krutt. Så har det også et politisk bakteppe.

Kommentar

Den russiske presidenten Vladimir Putin var raskt ute med å fordømme anti-doping byrået Wada for å drive politikk etter at en rapport mandag avslørte systematisk doping innen praktisk talt all russisk idrett. I Sotsji-OL i 2014 var regjeringen, ved Idrettsdepartementet, og sikkerhetstjenesten FSB, direkte og aktivt involvert i jukset, slår rapporten fra Wada fast.

- Det vi ser er et farlig tilbakefall til at politikken blander seg inn i sporten. Ja, måten det blander seg inn på har forandret seg, men essensen er den samme, å gjøre sport til et instrument for geopolitisk press og skape et negativt bilde av land og folk, sier Putin i en uttalelse tirsdag. Etter Wadas avsløringer advarer Putin Den olympiske komiteen (IOC) mot det har sier vil være å splitte idrettsbevegelsen. Det Putin ber om er at IOC ikke stenger all russisk idrett ute fra OL i Rio i sommer. Friidretten er allerede utestengt.

Russiske myndigheter stiller spørsmålet ved troverdigheten til hovedkilden for Wada-rapportens knusende dom og konklusjoner. Men de er de eneste som gjør det. IOC-presidenten Thomas Bach ser ut til å gå god for rapporten og kaller den for: «Et sjokkerende og enestående angrep på idrettens integritet og De olympiske leker».

Det er først og fremst jukset som foregikk under OL i Sotsji i 2014 som er utgangspunktet for Wadas dramatiske dom. Lekene i Sotsji var på en veldig personlig måte Putins leker. Han la hele sin prestisje inn på å få lekene. De skulle vise fram en ny del av landet for en verden som skulle se i undring på hva Putins Russland kunne få til. Det eventyrlige og endeløse Russland skulle arrangere vinter-OL i sør, og også sånn understreke landets storhet og endeløse muligheter. Utrolige 51 milliarder dollar ble spyttet inn i tidene dyreste leker, bare sommer-OL i Beijing i 2008, kan måle seg med sine 44 milliarder.

Etter Wadas knusende dom er vi altså der at Putin raser mot at hans OL - som han hadde lagt all sin prestisje i - skal dras ned i søla.

Derfor høyner den russiske presidenten innsatsen med å gjøre dette til en konflikt med geopolitiske dimensjoner. Wada og IOC - hvis Russland stenges ute fra Rio-OL - er en del av en konspirasjon mot Russland, der landets fiender rotter seg sammen mot landet. Sånn blir også angrepene mot Putins OL en del av et velkjent nyhetsbilde i Russland, der fortellingen i de ledende medier er at verden lider av russofobi. I den fortellingen er de økonomiske sanksjonene på grunn av Ukraina, NATOs utplassering av styrker ved Russlands grenser, og nå kanskje IOCs utestenging av Russland fra OL i Rio, en del av den samme historien. Også det er «et instrument for geopolitisk press (for å) skape et negativt bilde av land og folk», som Putin sier det.

P.S. Enhver drosjetur i Russland, der Ole Einar Bjørndalen er en stor helt, ender - etter at sjåføren har fastslått at jeg er fra Norge - med denne samtalen:

- Ah, fra Norge. Bjørndalen er en fantastisk mann. Hvor mange OL-gull har han? Ja, ja, dere har vel bedre dop enn oss.

- De fleste i Norge tror han er ren.

- Ren, med så mange seire. Hva tar du meg for? Tror du jeg er dum?

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.