Putin redder alles ansikt

Det russiske forslaget om å sette Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll redder alle parters ansikt i Syria-konflikten.

SAMMEN TROSS ALT : Vladimir Putin og Barack Obama på G20-møtet i St. Petersburg forrige uke. De to snakket sammen i en halv time selv om toppmøtet mellom dem ble avlyst. Blant annet snakket de om kontroll av de kjemiske våpnene i Syria. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD Scanpix
SAMMEN TROSS ALT : Vladimir Putin og Barack Obama på G20-møtet i St. Petersburg forrige uke. De to snakket sammen i en halv time selv om toppmøtet mellom dem ble avlyst. Blant annet snakket de om kontroll av de kjemiske våpnene i Syria. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD ScanpixVis mer
Kommentar

Syrias regjering sier den har godtatt forslaget, det jobbes iherdig med en tekst som man kan bli enige om i FNs sikkerhetsråd, og i USA tar Barack Obama noe av æren for at en diplomatisk løsning kan være nær.

Slakter Obamas tale For første gang siden den syriske borgerkrigen startet for to og et halvt år siden ser det ut til at alle parter kan være enige om noe.

Barack Obamas svar kom i en tale natt til onsdag, der han sa at han utsetter avstemningen i Kongressen om et eventuelt bombeangrep. Han sa han vil vente på resultatet av diplomatiet etter det russiske initiativet.

Obamas tale har allerede høstet sterk kritikk, blant annet sier kritikerne at den russiske presidenten Vladimir Putin nå tar initiativet i amerikansk utenrikspolitikk.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry møter sin russiske kollega Sergej Lavrov i Geneve i morgen for å diskutere videre. For USA er det viktig å få forsikringer om at det som ser ut til å kunne være en felles russisk-syrisk politikk ikke bare er skuebrød.

Inspektørene tilbake Russland tar nå initiativ i FN for å få våpeninspektørene tilbake til Syria for videre undersøkelser av den kjemiske angrepet i en bydel i Damaskus 21. august, som ifølge USA drepte 1400 mennesker. Den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, sier at russerne nå jobber intenst sammen med syrerne for å få oversikt over de kjemiske våpnene.

Det er angrepet 21. august Obama mener han kan bevise at regjeringsstyrkene sto bak, og som han i utgangspunktet ville hevne med et begrenset bombeangrep.

Hollande tar ballen Frankrike vil teste oppriktigheten i det russiske forslaget med å legge fram et forslag i FNs sikkerhetsråd. I forslaget kreves det «alvorlige konsekvenser» hvis våpenarsenalene ikke kommer under internasjonal kontroll. Resolusjonsteksten krever også full åpenhet om våpnene.

Tanken er at Russland må støtte en variant av det som opprinnelig var deres eget forslag i Sikkerhetsrådet. Hvis ikke blir det «alvorlige konsekvenser» for Syria. Frankrike er det landet som har sagt at det vil vurdere å bli med i et USA-ledet angrep. De andre sentrale støttespillerne er Tyrkia og Saudi-Arabia.

Skjær i sjøen Men Putin sa i går at trusler om straff ikke var veien å gå, og han ba om en utsettelse av en behandling i Sikkerhetsrådet. Det underbygger de vestlige mistankene om at løftene om ødeleggelse av de kjemiske våpnene også er et forsøk på å dra ut tida.

Men det russiske forslaget er et som alle i utgangspunktet støtter, bortsett fra den syriske opposisjonen, som vil ha hjelp av amerikanske bomber. Russland støtter det fordi det både kan stanse amerikansk bombing, og fordi landet er veldig opptatt av at Syrias kjemiske våpenlager ikke skal komme i hendene på terrorister. Kina støtter det av samme grunn. Iran støtter det for å unngå amerikansk bombing. Og Barack Obama støtter det og kaller det «et mulig gjennombrudd» fordi det vil være også en amerikansk seier fordi det trolig ikke ville skjedd uten amerikansk sabelrasling.

Det er mange skjær i sjøen. Men det viktigste med forslaget er trolig ikke at alle miner blir fjernet, men at ingen mister ansikt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.