STØTTER AVSTEMNING: De prorussiske separatistene i Donetsk vil likevel gjennomføre folkeavstemningen om uavhengighet, og trosser sin viktigste støttespiller som er president Vladimir Putin. Foto: Henning Lillegård
STØTTER AVSTEMNING: De prorussiske separatistene i Donetsk vil likevel gjennomføre folkeavstemningen om uavhengighet, og trosser sin viktigste støttespiller som er president Vladimir Putin. Foto: Henning LillegårdVis mer

Putin snudde trolig fordi han manglet støtte

Den russiske presidenten har snudd, og trapper ned det Ukraina oppfatter som aggresjonen i Øst-Ukraina. Hvorfor?

Kommentar

DONETSK (Dagbladet): Vladimir Putin overrasket alle da han i går sa at han anbefalte en utsettelse av de planlagte folkeavstemningene i Øst-Ukraina om løsrivelse fra Ukraina, og at han støttet gjennomføringen av presidentvalget 25. mai.

Men de ukrainske separatistene i øst, som med våpen har okkupert en rekke regjeringsbyggninger, sier likevel nettopp nå at de ikke vil følge Putins anmodning, men gjennomføre folkeavstemningen på søndag.

Putin sa det han sa, på russisk TV, og ikke gjennom en pressetalsmann. Det gir uttalelsene en autoritet som Putin ikke så lett kan rømme fra. Den aggressive Putin som har annektert Krim, og som man fryktet også ville annektere Øst-Ukraina, viser et annet, og vennligere ansikt.

Hvorfor denne lite karakteristiske snuoperasjonen?

SELV OM PUTIN har vært tøff og uforsonlig under den ukrainske krisa, og sagt at de tross alt begrensede sanksjonene som er innført ikke betyr noe, så er det klart at det har gjort inntrykk i Moskva at Russland har endret sin status i forhold til Vesten fra å være partner til å bli en paria.

Russland er kastet ut av den mektige G8-klubben, og mange av Putins nærmeste menn må leve med den ydmykelsen det er å ikke kunne reise til EU eller USA.

Selv om mange i den patriotiske aufori som har rådet i Russland de siste månedene har sagt at det er en ære å bli svartelistet i Vesten, så har historien også en annen side. Den siden er at det er på europeiske og amerikanske universiteter den russiske elitens barn studerer, og at det er til Milano og Paris den russiske elitens koner og elskerinner drar på shopping.

MEN TROLIG ER DET andre grunner som er viktigere for å forklare Putins plutselige snuoperasjon. Og de finner du ikke i Brussel, Washington eller London. De grunnene er i Donetsk og Luhansk selv.

Donetsk og Luhansk er de østlige fylkene i Ukraina der væpnede pro-russiske grupper har okkupert og barrikadert offisielle byggninger, og flere steder er i krig med ukrainske elitestyrker, som i Slovjansk, noen mil nord for Donetsk. I Donetsk og i Luhansk er flere millioner stemmesedler trykket til søndagens planlagte folkeavstemning som var ment å gi legitimitet til kravet om løsrivelse fra Ukraina og en sterkere tilknytning til Russland.

MEN LEGITIMITETEN uteble. En mann som Rinat Akhmetov, Ukrainas og Donestsk rikeste, en viktig politisk bakspiller, og en tidligere nær alliert av den avsatte Russland-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj, har hele sida sagt at han støtter Ukrainas enhet. Det samme har stort sett pengeelitene i Donetsk og Luhans sagt.

For to uker siden, etter at de militante husokkupasjonene startet, viste en meningsmåling at mer enn 70 prosent av befolkningen i øst ikke ville ha løsrivelse fra Ukraina. Og lederen av den lokale valgkommisjonen i Donetsk sier at han ikke regner med mer enn 30 prosent oppslutning i den planlagte folkeavstemningen. Dessuten er det ingen entusiasme for okkupasjonene blant gruvearbeiderne i Donetsk, en virkelig politisk bevegelse, hvis den skulle ønske å vise muskler.

DET BIDRAR HELLER IKKE til legitimiteten at de maskerte mennene ved veisperringene som er satt opp i Donetsk ofte er fulle, og at det rapporteres at enkelte av dem har begynt å bruke våpen for å true til seg biler fra bilbutikker i området. For de maskerte mennene tilhører ikke eliten. De er ofte veteraner fra provinsen, eller arbeidsledige, som plutselig har fått en sak å engasjere seg i.

UTENFOR en okkupert regjeringsbyggning i Pusjkin-gata i Donetsk står mennene i maske bak barrikader av brukte bildekk. De aksjonerte fordi de trodde de hadde Putins og Russlands helhjertede søtte. Men etter den russiske presidentens snuoperasjon i går er dette plutselig ikke lenger så klart.

- Hva betyr det for dere at Putin ber om en utsettelse av folkeavstemningen på søndag?

- Det betyr ingenting. Det blir folkeavstemning. Helt sikkert, sier munnen bak maska.

- Forandrer det noe at Putin nå snur og støtter gjennomføring av presidentvalget 25. mai?

- Nei, sier munnen i maska, og vil ikke si mer.

- Føler dere at dere nå har Putins helhjertede støtte?

- Nja, jo da, sier munnen i maska, og selv med maske er kan man ane en grimase av ubehag i ansiktet.

DET HAR VÆRT vanskelig for Putin å presse gjennom det som har sett ut til å være hans plan. Først en folkeavstemning som skulle gi legitimitet til regional uavhengighet, som på Krim. Så en gradvis overtakelse av den lokale makt.

Diplomater i Kiev har inntrykk av at annekteringen av Krim i februar ikke var planlagt, men at strategien ble til etter hvert. Det samme er trolig tilfelle i Øst-Ukraina. Men her er både den etniske sammensetningen og økonomien annerledes enn på Krim.

Det er trolg grunnen til at Putin i går gjorde noe så lite karakteristisk for ham som å snu. Men en god fjellvettregel kan også brukes på sletteladet i Øst-Ukraina, der bare endeløse rekker med enorme slagghauger etter mange ti-år med gruvedrift kan minne om fjell. Snu i tide. Det er ingen skam å snu.

FOLKEAVSTEMNING: En kvinne ser på banneret som sier at folkets vilje er at det blir avstemning om uavhengighet i det østlige Ukraina. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FOLKEAVSTEMNING: En kvinne ser på banneret som sier at folkets vilje er at det blir avstemning om uavhengighet i det østlige Ukraina. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.