ENIG OG TRO? Russland har startet et kraft-diplomati for å få en løsning i Syria. Her er president Putin flankert av Irans president Hassan Rouhani og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ENIG OG TRO? Russland har startet et kraft-diplomati for å få en løsning i Syria. Her er president Putin flankert av Irans president Hassan Rouhani og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Russisk fredsdiplomati

Putin vil ha syrisk løsning

Den russiske presidenten har startet en diplomatisk offensiv i Syria. Han vil ha en politisk løsning med ny grunnlov og nye valg med observatører fra FN i det krigsherjete landet.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Vladimir Putin møtte i går både den iranske presidenten Hassan Rouhani, og den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i Sotsji ved Svartehavet. Mandag dukket også den syriske presidenten Bashar al-Assad overraskende opp i «Russlands sørlige hovedstad», Sotsji. De er alle sentrale støttespillere for det russiske diplomatiet i Syria, selv om Erdogan vil ha Assad fjernet som Syrias president.

Etter at Putin kastet Russland inn i det syriske blodbadet i september 2015, er tida nå inne for en politisk løsning. Russland har langt på vei vunnet krigen for Assad, med sin bombing fra lufta. Iran har også bidratt til å snu krigslykken, med egne styrker, og militære rådgivere på bakken. Putin foreslår det han kaller en «syrisk folkekongress» for å bringe den diplomatiske prosessen videre.

- Kongressen vil behandle de viktigste spørsmålene som den syriske nasjonen står overfor. Først av alt må det skapes rammer for statens struktur i framtida. Man må få på plass en ny grunnlov, og på basis av den, holde valg under overvåking av FN, sa Putin, mens Rouhani og Erdogan satt ved hans side i OL-byen fra 2014.

Opptil av halv million mennesker er drept i det syriske blodbadet, som begynte med Assads terror mot demonstranter som var inspirert av «Den arabiske våren» i 2011. 12 millioner mennesker er drevet på flukt, etter at blant annet Saudi-Arabia og Iran gjennom stråmenn kastet seg inn i krigen alt fra begynnelsen av. Nå er tida inne for et tungt diplomati for å sikre det som er vunnet for dem som har vunnet, nemlig sjia-alliansen mellom Assads alawitter og Iran, støttet av Russland. Al Jazeera melder at det er ventet at kongressen om Syria vil finne sted allerede før den neste runden med FN-ledete forhandlinger i Geneve, 28. november. Men det er ikke klart hvem som skal inviteres til det Putin kaller «folkekongressen om Syria».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som er klart er at det russiske diplomatiske initiativet er det politisk kraftigste i forsøket på å få på plass en politisk løsning i Syria. Putin hadde tidligere i uka også en time-lang telefonsamtale med USAs president Donald Trump, der Syria var det viktigste temaet.

De grunnleggende uenighetene består imidlertid, og den viktigste er president Bashar al-Assads framtid. I det russiske utspillet skal det holdes både parlamentsvalg og presidentvalg under FN-observasjon. Men det er lenge til - hvis det i det hele tatt er mulig - det går an å arrangere frie valg i Syria. Hvem skal stemme? Skal de mer enn en million syriske flyktningene i Tyrkia kunne stemme? Og hvordan skal man arrangere valg for de nesten ti millioner internt fordrevne? Og skal Assad - som ikke akkurat er kjent som noen demokrat - arrangere valgene?

Tyrkias stilling er også en utfordring. Erdogan stiller opp på Putins fredsdiplomati, selv om hans posisjon er at Assad må fjernes. Men for Erdogan er det å holde kurderne i tømme, og nekte dem noen form for autonomi nord i Syria, viktigere enn spørsmålet om Assads framtid.

Saudi-Arabia og milits-gruppene på bakken i Syria som landet finansierer, er også en stor utfordring. Disse gruppene av sunni-milits er langt på vei slått militært av Russland, Iran og Assad, og det er uklart hva slags støtte disse gruppene - en av dem er IS - har fra den sunni-muslimske majoritetsbefolkningen.

Trolig vil Putin med sitt diplomatiske initiativ komme til FN-forhandlingene i Geneve med noe som likner ei diplomatisk pakke, som det vil være vanskeligere for USA - og dermed for USAs fremste arabiske allierte, Saudi-Arabia - å si nei til. Den diplomatiske kraften Putin har mobilisert i Sotsji denne uka, er uansett den klart kraftigste i fredsdiplomatiet i Syria.