KOMMENTARER

Russisk fredsdiplomati

Putin vil ha syrisk løsning

Den russiske presidenten har startet en diplomatisk offensiv i Syria. Han vil ha en politisk løsning med ny grunnlov og nye valg med observatører fra FN i det krigsherjete landet.

ENIG OG TRO? Russland har startet et kraft-diplomati for å få en løsning i Syria. Her er president Putin flankert av Irans president Hassan Rouhani og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ENIG OG TRO? Russland har startet et kraft-diplomati for å få en løsning i Syria. Her er president Putin flankert av Irans president Hassan Rouhani og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Vladimir Putin møtte i går både den iranske presidenten Hassan Rouhani, og den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i Sotsji ved Svartehavet. Mandag dukket også den syriske presidenten Bashar al-Assad overraskende opp i «Russlands sørlige hovedstad», Sotsji. De er alle sentrale støttespillere for det russiske diplomatiet i Syria, selv om Erdogan vil ha Assad fjernet som Syrias president.

Etter at Putin kastet Russland inn i det syriske blodbadet i september 2015, er tida nå inne for en politisk løsning. Russland har langt på vei vunnet krigen for Assad, med sin bombing fra lufta. Iran har også bidratt til å snu krigslykken, med egne styrker, og militære rådgivere på bakken. Putin foreslår det han kaller en «syrisk folkekongress» for å bringe den diplomatiske prosessen videre.

- Kongressen vil behandle de viktigste spørsmålene som den syriske nasjonen står overfor. Først av alt må det skapes rammer for statens struktur i framtida. Man må få på plass en ny grunnlov, og på basis av den, holde valg under overvåking av FN, sa Putin, mens Rouhani og Erdogan satt ved hans side i OL-byen fra 2014.

Opptil av halv million mennesker er drept i det syriske blodbadet, som begynte med Assads terror mot demonstranter som var inspirert av «Den arabiske våren» i 2011. 12 millioner mennesker er drevet på flukt, etter at blant annet Saudi-Arabia og Iran gjennom stråmenn kastet seg inn i krigen alt fra begynnelsen av. Nå er tida inne for et tungt diplomati for å sikre det som er vunnet for dem som har vunnet, nemlig sjia-alliansen mellom Assads alawitter og Iran, støttet av Russland. Al Jazeera melder at det er ventet at kongressen om Syria vil finne sted allerede før den neste runden med FN-ledete forhandlinger i Geneve, 28. november. Men det er ikke klart hvem som skal inviteres til det Putin kaller «folkekongressen om Syria».

Det som er klart er at det russiske diplomatiske initiativet er det politisk kraftigste i forsøket på å få på plass en politisk løsning i Syria. Putin hadde tidligere i uka også en time-lang telefonsamtale med USAs president Donald Trump, der Syria var det viktigste temaet.

De grunnleggende uenighetene består imidlertid, og den viktigste er president Bashar al-Assads framtid. I det russiske utspillet skal det holdes både parlamentsvalg og presidentvalg under FN-observasjon. Men det er lenge til - hvis det i det hele tatt er mulig - det går an å arrangere frie valg i Syria. Hvem skal stemme? Skal de mer enn en million syriske flyktningene i Tyrkia kunne stemme? Og hvordan skal man arrangere valg for de nesten ti millioner internt fordrevne? Og skal Assad - som ikke akkurat er kjent som noen demokrat - arrangere valgene?

Tyrkias stilling er også en utfordring. Erdogan stiller opp på Putins fredsdiplomati, selv om hans posisjon er at Assad må fjernes. Men for Erdogan er det å holde kurderne i tømme, og nekte dem noen form for autonomi nord i Syria, viktigere enn spørsmålet om Assads framtid.

Saudi-Arabia og milits-gruppene på bakken i Syria som landet finansierer, er også en stor utfordring. Disse gruppene av sunni-milits er langt på vei slått militært av Russland, Iran og Assad, og det er uklart hva slags støtte disse gruppene - en av dem er IS - har fra den sunni-muslimske majoritetsbefolkningen.

Trolig vil Putin med sitt diplomatiske initiativ komme til FN-forhandlingene i Geneve med noe som likner ei diplomatisk pakke, som det vil være vanskeligere for USA - og dermed for USAs fremste arabiske allierte, Saudi-Arabia - å si nei til. Den diplomatiske kraften Putin har mobilisert i Sotsji denne uka, er uansett den klart kraftigste i fredsdiplomatiet i Syria.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer