Putin vil ha verdens­herredømme, men det gikk ikke denne gang, heller

Ukraina tok Australia - og knuste Russland.

POLITISK MANIFEST: Ukarina vant, overraskende vil nok mange si, men desto gledeligere. Jamala sang låta «1944», en lidelseslåt med innhold fra det som skjedde under krigen - og som fremdeles har resonansbunn i dag. Foto: NTB Scanpix
POLITISK MANIFEST: Ukarina vant, overraskende vil nok mange si, men desto gledeligere. Jamala sang låta «1944», en lidelseslåt med innhold fra det som skjedde under krigen - og som fremdeles har resonansbunn i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Veldig gledelig og veldig overraksende. Ukraina tok seieren etter at vi lenge trodde Australia skulle ta den. Hvem sier at MGP ikke er politisk? Ukrainske Jamala er en artist jeg aldri ville trodd skulle vinne, ikke fordi hun er god nok. Hun er vel for god - full av soul, smerte og vokalkraft. Dette var for alternativt, trodde jeg, en kraftanstrangense av en sang om krig og deportering og etnisk rensing med adresse 1944 - eller snakker vi 2016. Da jeg først hørte og anmeldte alle MGP-låtene, skrev jeg om Ukraina: «Jamala er en artist med troverdighet, som behersker sjangerne soul, jazz, funk, folk og elektronika. Men slik hun koker sammen dette brygget, en vokalutblåsning om elendighet, får jeg ikke tak på. Mer Cosmopolite enn MGP». Og ga terningkast 3. At låta hadde så mye krutt, ville jeg aldri trodd. Her er det protestsangeren som vant.

Litt forvirrende poengfordeling. Lenge trodde jeg Australia skulle vinne. Et nytt system holder oss lenger på pinebenken, og snur opp ned på retningen man tror og forventer. Men egentlig gir denne poenggivingen en større uforutsigbarhet - og mer spenning. Ingen ting å utsette på at Australia nesten vant, bortsett fra at landet - eller kontinentet - ikke er en del av Europa, som egentlig er definisjonen på deltakerne av konkurransen. MGP-finalen følges av hele verden. Med Australia som nytt medlem, lukter nå USA på en mulig deltakelse. Det som for 60 år siden ble etablert som en europeisk slagerkonkurranse, er i ferd med å bli et «World Idol», eller et «World MGP».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer