KOMMENTARER

Putin vil lage ny front mot USA og Vesten

For å stanse «mobbingen» av Russland og andre land.

STRONGMAN: Russlands president Vladimir Putin viser muskler igjen. REUTERS/RIA Novosti/Pool/Alexei Druzhin Scanpix
STRONGMAN: Russlands president Vladimir Putin viser muskler igjen. REUTERS/RIA Novosti/Pool/Alexei Druzhin Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Med klar adresse til sanksjonene USA og EU har innført mot Russland kommer landets president Vladimir Putin med følgende oppfordring til lederne i Kina, Brasil, India og Sør-Afrika:

Vil samarbeide i FN
- Vi bør sammen tenke på et system av tiltak som skal hjelpe til å hindre mobbingen av land som ikke er enige med enkelte sider av utenrikspolitikken til USA og deres allierte, men heller vil fremme en sivilisert dialog om alle spørsmål basert på gjensidig respekt, sa Putin til nyhetsbyrået Itar-Tass.

I går begynte det såkalte BRICS-toppmøtet i Fortaleza i Brasil. BRICS er en betegnelse landene seg har gitt seg, og hensikten er å fremme det økonomiske samarbeid mellom de framstormende, ikke vestlige, vekst-økonomiene.

Men etter sanksjonene mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina, vil den russiske presidenten presse på for å utvide også det politiske samarbeidet mellom landene i BRICS. Blant annet vil han at BRICS-landene samarbeider mer i FN, der Russland og Kina har vetorett i FNs sikkerhetsråd. Og han vil ha et nærmere samarbeid om sikkerhetsutfordringer. Blant annet så har Russland og Kina hatt felles militærøvelser.

Utfordrer Verdensbanken
Den store saken på BRICS-møtet i Fortaleza er likevel opprettelsen av en egen utviklingsbank for å fremme investeringene i landene. Opprettelsen av den nye banken er en åpen utfordring til det vestlig styrte kredittinstitusjonene, Verdensbanken, som er styrt av USA, og Det internasjonale pengefondet, som er i praksis er styrt av EU.

Hovedkvarteret til den nye banken skal ligge i den kinesiske finanshovedstaden Shanghai. Men bortsett fra ambisjonen om å lage et alternativ til de vestlige styrte kredittinstitusjonene, som også brukes politisk, blant annet til å finansiere det ukrainske pengesluket i konflikten med Russland, er det mange skjær i sjøen for et utstrakt politisk samarbeid.

De fem landene ligger på fire kontinenter, og det er lite eller ingenting som binder dem sammen kulturelt. Religiøst favner landene i BRICS fra romersk-katolst i Brasil, kristen-ortodoks i Russland, hinduistisk i India, konfuciansk/buddistisk i Kina, og reformert kristent i Sør-Afrika. Altså alle de store verdensreligionene bortsett fra islam, selv om båre Russland, India og Kina har betydelige muslimske minoriteter. 

Latente konflikter
Mellom landene er det også latente konflikter. Den viktigste er mellom Kina og India. De strides om havområder, og utkjempet en mindre krig i 1962. De strides også om Dalai Lama, som bor i India i sitt eksil fra kinesisk-okkupert Tibet. Mellom Kina og Russland er det også potensielt farlige konflikter, blant annet når det gjelder utviklingen av økonomien i Øst-Sibir.

Kritikere hevder derfor et BRICS først og fremst dreier seg om landenes behov for å få utløp for anti-vestlige holdninger, Kina som er en reell konkurrent til USA når det gjelder hegemoniet i verdensøkonomien, Russland med sin konfrontasjonspolitikk i forhold til USA, og Brasil, som er rasende fordi amerikansk etterretning avlyttet president Dilma Rousseffs mobiltelefon.

På den andre siden knytter både økonomi og til en viss grad politikk BRICs landene sammen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer