Putinmysteriet

Russland — en forvokst modell av KGB.

Vladimir Putin ble valgt til president igjen, og tilhengerne vifter med seierens faner. Men hvem er han egentlig? Hvor kommer han fra? Prøver han å gjenskape Sovjetunionen i KGBs bilde? Ny biografi letter på sløret. FOTO: AP/Sergei Grits
Vladimir Putin ble valgt til president igjen, og tilhengerne vifter med seierens faner. Men hvem er han egentlig? Hvor kommer han fra? Prøver han å gjenskape Sovjetunionen i KGBs bilde? Ny biografi letter på sløret. FOTO: AP/Sergei GritsVis mer

ANMELDELSE: For de av oss som ikke er kremlologer eller kremlofile, er det ikke bare skikkelsen Putin vi strever med å forstå, men også hvordan russisk økonomi og media både er helt underlagt banditter og tyranners lover, og samtidig relativt velfungerende.

Ta for eksempel forfatteren av denne ferske Putin-biografien, Masha Gessen. I boka forteller hun at hun kjenner omtrent alle de uønskede personene, de mørbankede opposisjonelle, de kneblete og drepte journalistene.

Hun avslører på troverdig vis hvordan både bombene i boligblokkene, de katastrofale gisselfadesene i Besla og i Dubrovka-teateret, kaoset rundt Kursk-forliset og en rekke andre uhumskheter direkte kan knyttes til Putins autoritære, vulgære og hensynsløse ledelse av landet.

Gessen har attpåtil småbarn og er kjæreste med en gravid kvinne — men ikke desto mindre beveger hun seg fritt rundt, deltar i demonstrasjoner og skriver altså denne boka, der hun hevder at Putin prøver «å gjøre landet til en forvokst modell av KGB». Man savner en kommentar til forfatterens egen posisjon.

Hun har åpenbart beskyttelse.

Fristende modell
Joda, det virker som om KGB-tenkning og -metoder har fått betydelig renessanse under KGB-Putin, men som forklaringsmodell for alt, er den kanskje litt for fristende. Det spørs om ikke de skjulte nettverkene i dagens Russland er mer komplekse enn som så. Hva med mafiaen? Den hører vi lite om her.

Når Gessen tar opp drapet på ex-agenten Litvinenko, utført med det svært sjeldne, radioaktive stoffet polonium, springer hun symptomatisk raskt fram: «Uthenting av den nødvendige dosen fra produksjonskjeden må ha krevd bistand fra høyeste hold. Klarsignal til en slik fremgangsmåte må ha kommet fra presidentens kontor. Med andre ord var det Vladimir Putin som beordret Aleksandr Litvinenko drept.»

Putinmysteriet

Som om Putin er helt alene på toppen, altså. Men det finnes jo mange andre nettverk - etniske, religiøse, kommersielle, militære, intellektuelle.

God oversikt, noen håndtak
Gessens bok er ikke stor, men den gir god oversikt over de mest outrerte hendelsene fra Sovjets fall og fram til Duma-valget sent i fjor.

At det helt ferske gjenvalget av ham ikke er med, spiller ingen rolle — det tas for gitt at han blir gjenvalgt, og det ble han jo.

Putin forblir et mysterium — ikke minst er store deler av hans bakgrunn fortsatt mørklagt — men vi har fått noen håndtak å gripe i. Vi vil gjerne prøve å begripe denne mannen. Og da er denne boka en god start.

Dette er dessuten en usedvanlig god oversettelse, behagelig fri for syntaktisk knot, banale anglisismer og hastverksslurv. Bravo, Gunnar Nyquist.