Putinmysteriet

Russland — en forvokst modell av KGB.

Vladimir Putin ble valgt til president igjen, og tilhengerne vifter med seierens faner. Men hvem er han egentlig? Hvor kommer han fra? Prøver han å gjenskape Sovjetunionen i KGBs bilde? Ny biografi letter på sløret. FOTO: AP/Sergei Grits
Vladimir Putin ble valgt til president igjen, og tilhengerne vifter med seierens faner. Men hvem er han egentlig? Hvor kommer han fra? Prøver han å gjenskape Sovjetunionen i KGBs bilde? Ny biografi letter på sløret. FOTO: AP/Sergei Grits Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: For de av oss som ikke er kremlologer eller kremlofile, er det ikke bare skikkelsen Putin vi strever med å forstå, men også hvordan russisk økonomi og media både er helt underlagt banditter og tyranners lover, og samtidig relativt velfungerende.

Ta for eksempel forfatteren av denne ferske Putin-biografien, Masha Gessen. I boka forteller hun at hun kjenner omtrent alle de uønskede personene, de mørbankede opposisjonelle, de kneblete og drepte journalistene.

Hun avslører på troverdig vis hvordan både bombene i boligblokkene, de katastrofale gisselfadesene i Besla og i Dubrovka-teateret, kaoset rundt Kursk-forliset og en rekke andre uhumskheter direkte kan knyttes til Putins autoritære, vulgære og hensynsløse ledelse av landet.

Gessen har attpåtil småbarn og er kjæreste med en gravid kvinne — men ikke desto mindre beveger hun seg fritt rundt, deltar i demonstrasjoner og skriver altså denne boka, der hun hevder at Putin prøver «å gjøre landet til en forvokst modell av KGB». Man savner en kommentar til forfatterens egen posisjon.

Hun har åpenbart beskyttelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer