KOMMENTARER

Midtøsten i Trumps tid

Putins diplomati

Russlands president Vladimir Putin kastet seg i mandag ut i diplomatiet i Midtøsten. Han vil fylle tomrommet som Donald Trump etterlater seg.

MØTTES IGJEN: Russlands president Vladimir Putin og Syrias president Bashar al-Assad møttes i Syria i går. Foto: AP / NTB Scanpix
MØTTES IGJEN: Russlands president Vladimir Putin og Syrias president Bashar al-Assad møttes i Syria i går. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump tok før helga en «America First», og meldte USA ut av diplomatiet i Midt-Østen med å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. I går tok Vladimir Putin en «Russland først», og meldte for alvor på Russland som en ledende aktør i Midtøsten-diplomatiet. Putin var påfallende rask med å fylle tomrommet Trump etterlater seg, da han i går hadde både Syria, Egypt og Tyrkia på sitt program i sitt skytteldiplomati.

JERUSALEM står skrevet med store bokstaver etter at Donald Trump la amerikansk Midtøsten-diplomati dødt med sin erklæring om Jerusalem i forrige uke. Palestinere, arabere og muslimer avskriver nå USA som en diplomatisk troverdig aktør. Det hjelper ikke at Israels statsminister Benjamin Netanyahu i går reiste til Europa for å samle støtte for et nytt fredsinitiativ, «basert på realitetene» etter Trumps beslutning, som Natanyahu sa, nemlig at Jerusalem faktisk er israelsk. Men han talte for døve ører både i Paris og Brussel.

Putins første stopp er også hans største suksess; Syria. Han kom på et overraskelsesbesøk til sin allierte Bashar al-Assad, mannen som takket være Putin framstår som vinneren i det syriske blodbadet, som har krevd en halv million mennesker livet, og drevet halve befolkningen, rundt ti millioner, på flukt.

I Putins fortelling har Syria etter hvert blitt et eksempel til etterfølgelse. Etter at USA og Vesten med større eller mindre overbevisning støttet opposisjonen mot Assad under Den arabiske våren i 2011, gikk det helt galt. Etter hvert som sunni-grupper støttet med penger og våpen fra Saudi-Arabia og andre golf-stater undergravde statens autoritet, ble Syria et blodbad. Orden ble gjenopprettet etter at Putin kastet Russland inn i krigen, og sammen med Assad og Iran nedkjempet IS og terrornettverkene.

Derfor kunne Putin i går også kunngjøre at han starter med tilbaketrekkingen av egne styrker fra Syria. Dermed gir han to beskjeder samtidig. Den første er denne: Se på oss, sånn rydder man opp i kaoset, ved å støtte staten, og aldri, aldri støtte revolusjonær regimeendring. Den andre beskjeden er til dem der hjemme. Til dem sier han at den russiske krigsinnsatsen i Syria i hovedsak er over. Og i motsetning til USAs kriger, i Afghanistan og Irak, så har vi - Russland - i Syria skapt orden, og ikke kaos.

I Egypt ble Putin tatt imot av president og general Abdel Fattah al-Sisi. Midt-Østen etter Trump var et opplagt samtaleemne, og det ble signert en kontrakt om bygging av et kjernekraftverk i Egypt basert på russisk teknologi. Egypt er en nær amerikansk alliert, og det landet som mottar mest støtte fra USA etter Israel. Egypt var derfor et strategisk viktig sted for Putin å lande etter Trumps bestemmelse om Jerusalem.

Det samme var selvsagt Tyrkia. Samarbeid med Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan har blitt en hjørnestein i den russiske politikken i Syria. Sammen med Iran står Russland og Tyrkia bak det som ser ut som det mest realistiske fredsframstøtet i det sønderskutte landet. Etter at Trump nærmest har abdikert som størrelse i diplomatiet i Midtøsten, kan mandatet se ut til å bli videre, slik at Putin og Erdogan kan samarbeide om mer enn Syria.

Man kan selvsagt si at Putin i sitt Midtøsten-diplomati ikke akkurat hopper etter noen Wirkola. Han hopper mer etter Eddie the Eagle, engelskmannen som var kjent for å hoppe som ei kråke. Det blir lettere for Putin å skinne når Donald Trump er standarden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer