OMSTRIDT:  Hvis Putin skal være sikkerhetsgarantist for den russiske doktrine «der den russiske verden har sin base», kan det bli livlig framover, skriver Morten Strand.Foto: AFP / NTB Scanpix.
OMSTRIDT: Hvis Putin skal være sikkerhetsgarantist for den russiske doktrine «der den russiske verden har sin base», kan det bli livlig framover, skriver Morten Strand.Foto: AFP / NTB Scanpix.Vis mer

Putins doktrine

Russland er der det bor russere. Det ser ut til å være den farlige doktrinen til den russiske presidenten.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): De pro-russiske okkupasjonene av lokale administrasjonsbyggninger i flere byer i Øst-Ukraina virker godt planlagt. I helga ble det klart at menn i uidentifiserbare uniformer er sentrale i gjennomføringen av aksjonene. De snakker russisk uten den karakteristiske dialekten for russisk-språklige i det østlige Ukraina. Kort sagt, de likner veldig på dem som annekterte Krim for noen uker siden. Den ukrainske regjeringen er helt sikker i sin sak: Det er Putins menn som setter sinnene i kok, og destabiliserer by etter by i Øst-Ukraina.

DET KAN VÆRE innholdet i noe vi kan kalle Putin-doktrinen vi er vitne til. Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov, formulerte den sånn i en TV-debatt i slutten av mars: «Russland er landet der den russiske verden har sin base.» Og han la til at Putin trolig er den som best kan garantere sikkerhet for russerne i denne russiske verdenen. I Ukraina er det rundt åtte millioner russere, de fleste i Øst-Ukraina. I fylket Donetsk var det ved siste folketelling flere russere enn ukrainere, 48 mot 46 prosent. Hvis Putin skal være sikkerhetsgarantist for den russiske doktrine «der den russiske verden har sin base», kan det bli livlig framover.

DET ER EI FRYKTELIG suppe vi nå er vitne til i Øst-Ukraina. I det som kan være forstadiet til en borgerkrig i Øst-Ukraina, gjøres de aller fleste mennesker til både ofre og overgripere. De som for den ene siden er en angriper, er for den andre siden en forsvarer, og omvendt. I denne logikken er ikke Putin en angriper i Ukraina. Han er en forsvarer av russernes rettigheter.

DE RIGORØSE språklovene som de nye makthaverne i Kiev ville ha etter at Janukovitsj var styrtet, var et overgrep mot dem med russisk som morsmål. De prorussiske okkupasjonene av administrasjonssentre i øst er et overgrep mot dem som vil knytte seg til Kiev, som ifølge meningsmålingene er et klart flertall. Og ennå har balubaen bare så vidt begynt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.