Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Putins fortelling om Ukraina slår sprekker

Russisk ultra-nasjonalist ødelegger Putins uskyldige alibi.

HELT SJEF: Igor «Strelkov» Girkin fra som tid som forsvarsminister i Folkerepublikken Donetsk. (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File) Scanpix
HELT SJEF: Igor «Strelkov» Girkin fra som tid som forsvarsminister i Folkerepublikken Donetsk. (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File) Scanpix Vis mer
Kommentar

DEN RUSSISKE fortellingen om konflikten i Ukraina er at ukrainske nasjonalister og nynazister tok makta i et voldelig kupp støttet og betalt av Vesten, mot den lovlig valgte preeidenten, Viktor Janukovitsj. Så kom russerne sine brødte og søstre til unnsetning og annekterte Krim. I Øst-Ukraina sendte de nye «nasjonalistiske og nynazistiske» makthaverne imidlertid stridsvogner og fly mot demonstranter i øst som bare forsvarte for sine kulturelle og politiske rettigheter, som retten til å snakke russisk. Dette er budskapet som har blitt spredd på russisk TV siden mars.

NÅ TALER den mest ytterliggående av opprørerne det offisielle Russland midt imot, og bekrefter langt på vei Ukrainas og den vestlige verdens oppfatningen av hvorden krigen i Øst-Ukraina begynte. Igor Girkin - som har tatt krigernavnet Strelkov, Skytteren - er mannen som igjen skyter fra hofta. I et intervju i forrige uke med det russiske nasjonalistiske tidsskriftet Zaftra - imorgen - tar Strelkov æren for å ha startet det pro-russiske opprøret i øst, og for å ha holdt det ved like.

- JEG VAR DEN som trykket på avtrekkeren og startet krigen. Hvis vår tropp ikke hadde krysset grensa, ville det endte som i Kharkov eller i Odessa, sier han i intervjuet. I storbyene Kharkov og Odessa prøvde også pro-russiske opprørere å ta kontroll med offentlige byggninger med våpen i hånd i april og begynnelsen av mai. Men i motsetning til å Donetsk og i Lugansk ble de slått tilbake av ukrainsk politi og sivile demonstranter som støttet revolusjonen på Maidan-plassen i Kiev.

- VÅR TROPP SATTE krigens svinghjul i bevegelse. Vi kastet om på alle kortene på bordet, sier Strelkov. Og han sier omtrent det samme som ukrainske myndigheter, nemlig at det pro-russiske opprøret var importert, styrt av russiske statsborgere med tilknytning til de russiske sikkerhetsapparatene, og støttet - materielt - av russiske myndigheter.

IGOR «STRELKOV» GIRKIN er den aller mest kuriøse av lederne av de pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina. Etter å ha deltatt i annekteringen av Krim i mars dro Strelkov til Donetsk. Han sier han hadde kommandoen over 52 mann som hadde vært med på Krim, rekrutterte 300 nye i Øst-Ukraina, og dro til byen Slavjansk, der det hadde vært flere «anti-Maidan» demonstrasjoner. 12. april tok de kontroll over offisielle byggninger i byen, og styrte den med jernhånd. Da den ukrainske hæren gjenærobret byen i juli fant de dokumenter som viste at en småkriminell som hadde stjålet noen skjorter under et bomberegn var blitt dømt til døden og henrettet. Lovgrunnlaget var en unntakslov som Josef Stalin fikk vedtatt under 2. verdenskrig. Da Dagbladet var i Slavjansk i september møtte vi Gennadij Lysenko som hadde vært Strelovs fange, og blitt torturert.

STRELKOV framstår som en underlig blanding av en royalist og stalinist. Hen er under alle omstendigheter tilhenger at et sterkt Russland, og har deltatt i fem kriger, fra Bosnia, Transdnestria, Tsjetsjenia og Ukraina. Han er pensjonert oberst i den russiske militære etterretningen GRU, men har også tette kontakter til FSB, den mektige russiske etterretningen der både president Putin og mange andre av Russlands mektige har gått i gradene helt til topps i det russiske samfunnet.

FRAMSTILLINGEN Strelkov gir av hendelsene i Ukraina er stikk i strid med det bildet som den russiske presidenten Vladimir Putin og hans propagandaapparat har forsøkt å tegne. Strelkov er også en som har kommet med åpen kritikk av Putin for å være feig. Da den ukrainske hæren jaget Strelkov og hans menn ut av Slavjansk beskyldte han Putin for å ha forrådt dem på sosiale medier. Dermed har Strelkov - på sitt vis - forrådt Putin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling