Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Putins hemmelige våpen

Vladimir Putin har ett hovedmål før OL i Sotsji: Å gjenreise Russland som verdens ledende vintersportsnasjon. Kunstløpersken Julia (15) er blant medaljefavorittene.

GULLFAVORITT:  Russiske Julia Lipnitskaia (15) er medaljefavoritt i kunstløp under OL i Sotsji. Foto: AFP / NTB Scanpix
GULLFAVORITT: Russiske Julia Lipnitskaia (15) er medaljefavoritt i kunstløp under OL i Sotsji. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OL i Sotsji er et prestisjeprosjekt for Russland og president Vladimir Putin. Prislappen på vinterlekene er ventet å toppe svimlende 300 milliarder kroner. Men det spiller ingen rolle, så lenge den russiske troppen tar medaljer - masse medaljer.

Vinter-OL i Vancouver i 2010 var en gedigen skuffelse for den stolte vintersportsnasjonen. Russland fikk kun tre gullmedaljer, det laveste antallet siden Sovjetunionens sammenbrudd. For første gang i historien falt Russland ut av topp fem på medaljestatistikken, ned på en sørgelig ellevteplass.

For å toppe ydmykelsen ble det russiske hockeylaget slått ut i kvartfinalen av erkerivalen Canada. Sluttresultatet: 7- 3.

Nå skal Russland gjenreise kjerringa. Ifølge OL-generalen Aleksander Zjukov satser russerne på medaljer i 11 av 15 grener. Ved siden av ishockey, håper man å ta medalje i kunstløp. Det purunge supertalentet Julia Lipnitskaia (15) er blant favorittene. Hun tok nylig gull under EM i Budapest, for sin tolkning av filmmusikken til Spielberg-filmen «Schindlers liste». På andreplass kom enda en russer, Adelina Sotnikova. Nå håper man at de vil gjenta bragden under OL i Sotsji.

Men ambisjonene begrenser seg ikke til isen. For å øke sjansene for edelt metall har Russlands oligarker åpnet lommebøkene overfor andre sportsgrener. Mangemilliardæren og playboyen Mikhail Prokhorov, som stilte som motkandidat til Putin under presidentvalget i 2012, har åpnet lommeboka for det russiske skiskytterforbundet, skriver The New York Times. Mellom 1968 og 1988 hadde russerne (da sovjetere) monopol på olympiske gullmedaljer i skiskyting. Men siden det har lykken snudd.

Det ville Prokhorov ha en slutt på, da han i 2008 inntok rollen som president for skiskytterforbundet. For å få skikk på de russiske skiskytterne har Prokhorov hyret inn en tysk topptrener, og har overøst både trenere og utøvere med «personlige bonuser», ifølge The New York Times.

Bortsett fra Prokhorov har Andrej Bokarev, en kullmilliardær, blitt sjef for det russiske freestyle-forbundet. Aleksej Kravstov, sjefen for et av Russlands største IT-selskaper, er sjef for skøyteforbundet, mens det russiske langrennforbundet sponses av oljeselskapet Lukoil og dets toppsjef Vagit Alekperov.

Det er ikke første gang en vertsnasjon setter inn en storoffensiv i jakten på gull. Kina satte inn enorme ressurser i forkant av Beijing-OL i 2008 I Kina kom ordren fra øverste hold. Hvorvidt de russiske oligarkene har sponset idretten av fri vilje, eller fordi de er blitt instruert fra Moskva, er uklart. Men i Russland har idrett og politikk alltid gått hånd i hånd, og idrettsprestasjoner har lenge vært en måte for Russland å vise sin fortreffelighet overfor omverdenen. Under sovjetperioden var det sjakk og ballett, i dag er listen blitt utvidet med skiskyting og alpint.

Godt nytt for Norge da at russerne ikke prioriterer curling.

Hele Norges coronakart