Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Putins lek med ilden

Putin er en god selger. Hovedhistorien han selger er den om at David er like sterk som Goliat.

SNAKKET TIL FOLKET : Russlands president Vladimier Putin tok spørsmål fra journalister etter en flere timer lang spørrerunde med folket på direkte-TV. Foto: Maxim Shemetov/ Reuters / NTB Scanpix
SNAKKET TIL FOLKET : Russlands president Vladimier Putin tok spørsmål fra journalister etter en flere timer lang spørrerunde med folket på direkte-TV. Foto: Maxim Shemetov/ Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor er den russiske presidenten Vladimir Putin i Ukraina og Syria? Hvorfor lar han sine piloter øve i angrepskrig mot amerikanske marinefartøyer i Østersjøen? I full fart er russiske jagerfly bare ti meter unna det amerikanske marinefartøyet, slik en video av hendelsen viste onsdag. Og når det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon protesterer, svarer statskontrollert russisk presse slik: «Pentagon løp i dekning i Washington», mens den statlige kanalen Russia Today melder at de russiske jagerne helt lovlig og helt legitimt utførte sitt oppdrag i Østersjøen. Triumferende viser Putins Russland igjen muskler - «Pentagon løp i dekning».

I mer enn et år har russisk TV vært fylt av historier om russiske frivillige og soldater som slåss ærerikt for fedrelandet og for verdensfreden. Ukraina var en formiddabel PR-suksess for Putin. Annekteringen av Krim ble fortellingen om da Krim kom hjem til sine egne, etter å ha vært på illegitimt utlån til Ukraina.

Krigen i Øst-Ukraina var i begynnelsen et helteepos som handler om forsvar av russisk-talendes og etniske russeres rettigheter i et nyfascistisk Ukraina etter kuppet i februar 2014. Men etter hvert ble lederne av det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina så ville og uforutsigbare at også Kreml måtte distansere seg fra dem, så en våpenstillstand ble forhandlet fram i fjor vinter.

Men i mellomtida
hadde Putin snust på 90-tallet når det gjelder tillit blant russiske velgere, et tall som er var representativt og ikke en løgn, selv om virkeligheten var manipulert og tilrettelagt av statlig kontrollerte medier som nettopp formidlet den russiske helte-historien. Så var det krigen i Syria i fjor høst. Da spilte ikke Putin på hjemmebane, som i Ukraina, som Kreml betrakter som sin innflytelsessfære, men på bortebane. Denne krigen er så langt en enda større suksess - politisk - selv om den aldri kunne konkurrere med Ukraina som et russisk helteepos. Til det var den for fjern, og - tenkte folk flest - for risikofylt. Likevel er Putins tillit fortsatt på over 80 prosent. Det å vise militære muskler har blitt en oppskrivt for suksess for Putin.

Det har fått vestlige ledere til å reagere. Grovt sett er det to skoler. Den ene sier at Putin er umettelig etter sine militære suksesser, og kanskje vil provosere fram en situasjon i et av de baltiske land for å «teste» NATOs solidaritetsparagraf, om at et angrep på ett land er et angrep på alle. Denne skolen står sterkt i de baltiske land og i Polen, men også i NATO, representert med sin militære øverstkommanderende, hauken Philip Breedlove. Den tidligere norske forsvarssjefen Sverre Diesen sa i et intervju med Dagbladet Magasinet for en uke siden at den norske forsvarsevnen er så dårlig at vi om ti år i praksis har avviklet den. Noen frykter russiske militære anslag mot Svalbard, eller mot Nord-Norge, en gang i framtida.

Den andre skolen maner til ro, og sier at Putin driver et spill for galleriet, aldri vil true et NATO-land, og at han i hvert fall ikke bør provoseres til å gjøre det.

Det var i går tid for Putins årlige møte med velgerne, der han svarte på godt kontrollerte spørsmål direkte fra folket. I utenrikspolitikken var det en godt fornøyd president som svarte for seg. Uten aggressive utfall mot USA - bare det var påfallende og annerledes i forhold til i fjor og for to år siden - svarte Putin at Russland forlanger å bli behandlet som en «likeverdig partner».

I virkeligheten er det i Ukraina slaget om Putins troverdighet står, selv om Putins fortelling krever «likeverdighet» med USA. Ukraina er ikke bare landet som kan sammenliknes med Russland fordi det er et broderland. Ukraina er landet som for all del ikke må lykkes i sitt forsøk på å nærme seg EU. Hvis det skjer blir Ukraina farlig for Putin. For det vil vise at også et stort, slavisk land, i det tidligere Sovjetunionen, kan utvikle et åpent demokrati, der makt balanserer, og ikke er eneveldig. Det meste tyder på at det er Ukraina som vil fortsette å være Putins store utfordring. Og der er Putins triumf det samme som Ukrainas nederlag.

Hele Norges coronakart