DEBATT

Debatt: Putin og liberalismen

Putins «liberalisme»

Det er all grunn til å lytte til Putin. I intervjuet med han i Financial Times, får vi et sjeldent blikk inn i hans tankeverden. Det ble verken tamt eller forutsigbart.

SELVAVSLØRENDE: Liberalismens epoke i verdenshistorien er død, sier Putin. Utsagnet er på samme tid meningstomt og selvavslørende, skriver Bernt Hagtvet. Foto: Alexander Zemlianichenko / REUTERS / NTB Scanpix
SELVAVSLØRENDE: Liberalismens epoke i verdenshistorien er død, sier Putin. Utsagnet er på samme tid meningstomt og selvavslørende, skriver Bernt Hagtvet. Foto: Alexander Zemlianichenko / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Til sommerens mer overraskende lesegleder hørte intervjuet Financial Times hadde med Vladimir Putin før G20-møtet i Osaka (gjengitt i Klassekampen 4. juli).

Det er ikke så ofte statsledere utsetter seg for skarpskodde journalister. Innholdet kan lett bli for avslørende, samtalene for pinlige. Eller den opportunistiske eller propagandistiske hensikten for åpenbar. Tonen mellom intervjueren Lionel Barber og den russiske presidenten var imidlertid respektfull og til dels munter, og innholdet slett ikke tamt og forutsigbart.

Det mest interessante her er Putins syn på det han kaller liberalisme. – Den liberale ideen har utspilt sin rolle, sier han. Den har kommet i konflikt med et overveldende flertall i befolkningen.

Bakt inn i dette resonnementet ligger et spesielt syn på «liberalisme»: Putin forstår liberalisme som liberalitet, i betydningen toleranse (å tåle). Du skal ikke gripe inn overfor fenomener eller tanker du ikke liker eller egentlig vil fjerne, bare «tåle» dem. Slik fordømmer Putin homofobi og overgrep overfor LHBT-folk. – La dem leve som de ønsker, er hans ønske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer