Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Putins pensjonstrøbbel

Det skjedde midt under VM-festen i fotball, at den russiske regjeringen fortalte folk at de måtte jobbe mer. Folk ble sinte. I helga demonstrerte mange tusen.

SETTER EN RØD STREK: Over forslaget om økt pensjonsalder. - Jeg vil leve til pensjonsalder. På tide å endre makta, står det på plakaten. Foto: NTB Scanpix
SETTER EN RØD STREK: Over forslaget om økt pensjonsalder. - Jeg vil leve til pensjonsalder. På tide å endre makta, står det på plakaten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av juli kom nyheten de fleste hadde ventet - og fryktet. I en gradvis opptrapping skal pensjonsalderen for kvinner økes fra 55 år til 63, og for menn fra 60 til 65. Noe slikt var ventet, for det var ingen annen måte å saldere budsjettene på, uten å øke skattene eller beskatte oligarkene, slik at enda flere penger ble flyttet til utlandet.

Valget ble altså å øke pensjonsalderen til et nivå som gjør at mange menn aldri blir pensjonister, siden gjennomsnittlig levealder for menn fortsatt er bare 66 år. Kvinner lever til de er 77, så de får i gjennomsnittet nyte godt av sine magre pensjoner i 14 år. Det er forbruket av vodka eller hjemmebrent som dreper russiske menn.

Russland hadde ikke vært Russland, hvis ikke nyheten om økt pensjonsalder hadde ført til en bølge med galgenhumor. Den russiske presidenten Vladimir Putin huskes ennå for å ha gitt et løfte om ikke å øke pensjonsalderen, i hvert fall så lenge han er president.

«Har du hørt, de skal øke pensjonsalderen. Det betyr at Putin ikke lenger er president», var en vanlig kommentar mann og kvinne imellom i forbindelse med kunngjøringen av nyheten. Slagord i de landsomfattende demonstrasjonene i helga var for eksempel: «Hjelp staten, dø før du får pensjon». Demonstranter var blant annet kledd ut som skjeletter for å understreke hva dette dreier seg om.

Heving av pensjonene er potensielt farlig for president Putin og regimet. Oppslutningen om Putin har falt fra 80 prosent i mai til 64 prosent i juli, ifølge det statlig eide meningsmålingsinstituttet VTsIOM. Etter et spektakulært vellykket VM i fotball som alle i Russland er fornøyde med, skyldes den klare nedgangen i popularitet all den negative støyen rundt økning av pensjonsalderen.

Det var det russiske kommunistpartiet som arrangerte helgas demonstrasjoner i Moskva og i en rekke byer i Russland. Den største demonstrasjonen var i Moskva, der rundt 12 000 deltok i den lovlige markeringen. Men tre millioner har skrevet under på et opprop i protest mot økningen av pensjonsalderen. Sammen med kommunister deltar også fagforeninger og nasjonalister i demonstrasjonene. De unge regimekritiske demonstrantene som bloggeren Aleksej Navalny mobiliserer, har en annen agenda enn dem som demonstrerer mot økt pensjonsalder.

En russisk pensjon er uansett ikke all verden. En vanlig pensjon er 15 000 rubler, rundt 2000 kroner, i måneden. I byer som Moskva og St. Petersburg går halvparten av dette til å betale husleie, strøm, gass og telefon. Det betyr at det blir veldig lite igjen å leve for. Derfor må mange russiske pensjonister fortsette å jobbe også etter pensjonsalder.

Helgas demonstrasjoner var rettet mot regjeringen, som med støtte fra Putins parti, Forente Russland, er de som fronter økt pensjonsalder. Nedgangen i oppslutning for Putin illustrerer hvor potensielt farlig denne politikken er. Den slår ned midt blant Putins mest lojale velgere av middelaldrende og eldre arbeidsfolk. Det er de som mest lojalt har sluttet opp om Putin i valg, nettopp fordi pensjoner i hans tid har blitt utbetalt til rett tid. Det var ikke tilfelle før Putin ble president nyttårsaften 1999, da var det ofte ikke penger til pensjon og lønn til offentlige ansatte.

Det er derfor sitt politiske grunnfjell Putin nå utfordrer. Han utfordrer den tilliten han har bygget opp gjennom 18 år med stabilitet. Det kan vise seg å være et politisk sjansespill.