DELER TANKER: Russlands president Vladimir Putin hans visestatsminister Dmitrij Rogozin AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEI DRUZHININ
DELER TANKER: Russlands president Vladimir Putin hans visestatsminister Dmitrij Rogozin AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEI DRUZHININVis mer

Putins provokatør

Svalbard-stuntet passer veldig godt til Rogozins image.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Visestatsminister Dmitrij Rogozin (51) er Putin-regimets mest profilerte utenrikspolitiske hauk, og en mann som ofte har blitt brukt til å fronte provoserende og radikale utenrikspolitiske utspill. Han er dessuten en flittig bruker av sosiale medier.

Sånn sett er twitringen fra Barentsburg en del av et velkjent mønster, der provokasjon og sensasjon er hensikten.

Norske myndigheter har reagert kraftig etter at Rogozin var i Barentsburg i går, og så twitret om det, og la ut et bilde av seg selv fra da han var på Svalbard. Norge mener at Rogozin ikke burde vært på Svalbard fordi han er omfattet av sanksjonene mot russere som har oppfordret til den russiske anneksjonen av Krim og støttet det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina. Det betyr at han er nektet innreise i EU, USA, Canada og Norge. Den russiske ambassadøren ble kalt inn på teppet til UD i Oslo i ettermiddag for å forklare seg for utensiksminister Børge Brende.

Men fra russiske side mener man at ingen ting galt har skjedd, og kaller den norske reaksjonen for forvirrende.

- Det er uventet og absurd fra perspektivet til internasjonal lov. Arikkel 3 fra Svalbard-traktaten fra 1920 gir borgerne av traktatlandene rett til fritt å oppholde seg på øyriket, sier russisk UDs talsmann, Alexander Lukasjevitsj i en uttalelse.

Russland er et av landene som har skrevet under på Svalbard-traktaten.

Men han legger også til at Rogozin og hans følge landet ved Spitsbergen på grunn av dårlig vær på vei til den russiske forskningsstasjonen «Nordpolen - 2015», og siden til polpunktet, som var målet for reisen.

Uansett så må vi gå ut fra at provokatøren Rogozin visste veldig godt hva han gjorde da han twitret om sitt besøk til den russiske gruvebyen Barentsburg. Russland har lenge vært kritisk til Svalbard-traktaten, og den norske suvereniteten over øygruppa som traktaten gir. Dmitrin Rogozin er en brautende døråpner for nye utenrikspolitiske fronter. Det er rollen han har spilt i hele sin karriære. Nå kan Svalbard være en ny åpnet front.

Sin politiske karriere begynte Rogozin som en profilert nasjonalist på 1990-tallet. I 2002 leder han partiet Rodina - Fedrelandet - og gjør karriere i statsdumaen. Men det er først i 2008 Rogozin blir Putin-regimets utenrikspolitiske rambukk. Putin gjør Rogozin til sin NATO-ambassadør for å fortelle alliansen i klartekst hva han mener om de amerikanske planene om et rakettskjold over Europa, og et framtidig NATO-medlemskap for de tidligere sovjetrepublikkene Ukraina og Georgia.

Etter at NATO i 2008 ikke godkjente Ukraina og Georgia i sine utvidelsesplaner, sa Rogozin dette:

- De vil ikke invitere disse bankerotte, skandaløse regimene til å bli med i NATO. Om ikke annet så fordi det viktige partnerskapet med Russland står i fare.

Da Rogozin som en av de første havnet på EUs og USAs sanksjonsliste, dagen etter den russiske annekteringen av Krim i mars i fjor, var han i det offentlige rom kry som en hane. Sanksjonene gikk ut på å stenge bankkontoer, beslagegge eiendom i USA og Europa, og nekte innreisetillatelse til dem som sto på lista. Rogozin svarte med følgende tweet.

- Jeg tror en vitsemaker må ha funnet på dette. Kamerat Obama, hva skal du gjøre de som verken har bankkontoer eller eiendom i utlandet? Eller har du ikke tenkt på det?

Skal vi tro at Rogozin ikke visste hva han gjorde da han twitret fra Svalbard?