IKKE HELT ÅPENT : Det er ikke alltid godt å vite hva som foregår bak Vladimir Putins lukkede dører. Foto:  EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix
IKKE HELT ÅPENT : Det er ikke alltid godt å vite hva som foregår bak Vladimir Putins lukkede dører. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/ScanpixVis mer

Putins skjulte agendaer

Den russiske presidenten har kastet seg inn i krigen mot IS.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Men det egentlige russiske oppdraget i Syria kan like gjerne være å støtte president Bashar al-Assad og den russiske marinebasen i Tartus. Det er i så fall oppdraget som er skrevet med liten skrift i oppdragsmanualen.

For hva gjør Putin egentlig i Syria? Jo, han bomber IS-mål, sier han, og andre mål, viser det seg. Onsdag, den første dagen med russisk bombing, traff de russiske bombene posisjonene til Den frie syriske hæren, den gruppa som blir støttet av Vesten i det syriske kaoset. Fra Moskva blir dette framstilt som om det dreier seg om feilbombing, for offisielt har altså Putin formulert det militære oppdraget som å slåss mot Den islamske staten.

Men også amerikanerne bomber feil i Syria, så det er for tidlig å slå fast at russerne vil hjelpe president Bashar al-Assad med også å bekjempe hans andre fiender, i tillegg til IS. Det som er klart er at Putin har et annet perspektiv på den syriske borgerkrigen enn Vesten. For Putin er Assad Syrias lovlige president.

Det er en lenge etablert banalitet at sannheten er krigens første offer. Men i den politiske kulturen som er utviklet i Putins Kreml så er det flere eksempler på at sannheten utfordres på spesielt kreative måter. En ting er tradisjonell propaganda, og med en politisk vinkling av nyheter som stiller regimet i et positivt lys.

Men også aktiv desinformasjon er en del av Putin-regimets mediestrategi. Under annekteringen av Krim i mars i fjor dukket det opp tungt bevæpnete mystiske grønne menn uten militære kjennetegn eller distinksjoner. Russiske myndigheter benektet først at de var russiske soldater, selv om det etter hvert var åpenbart at det var det de var. I mars i år sa Putin at han bestemte seg for å annektere Krim samme natta som den ukrainske presidenten Viktor Jankovitsj rømte fra Kiev, 22. februar i fjor, altså mer enn ei uke før mennene i grønt dukket opp på Krim.

De rundt 9000 russiske soldatene som har vært i Øst-Ukraina i mer enn et år, og hjulpet de pro-russiske opprørerne, er heller ikke russiske soldater i tjeneste, skal vi tro Moskva. Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Soldatmødrenes St. Petersburg-kontor rekrutteres soldatene ved at rekrutter tvinges til å verve seg, og at de slåss uten distinksjoner og ikke er med i noen formell stab. Kreml benekter hårdnakket at det er russiske soldater i Øst-Ukraina.

Da opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept utenfor Kreml i vinter var Ludmila Savtsjuk på jobb i Putins troll-fabrikk i St. Petersburg. Det er en fabrikk der folk får godt betalt for å produsere regime-vennlig innhold til sosiale medier. Den versjonen av årsaken til drapet som de fikk beskjed om å spre var at Nemtsov ble drept fordi opposisjonen nå var blitt så desperat at de hadde begynt å drepe hverandre for å få oppmerksomhet.

Det var den viktigste av mange teorier som ble spredd fra trollfabrikken. Blant annet dette fikk avisa The Guardian til å skrive dette i en leder 2. mars om Putin-regimets systematiske tåkelegging av sannheten i delikate politiske saker.

- Tanken om at det er en rekke forståelser av sannheten er blitt den grunnleggende filosofien for statens desinformasjon i Putins Russland, skapt for å forvirre dem som søker sannheten med en rekke versjoner av forvirrende meldinger i media. Hensikten er å skape så mange konkurrerende fortellinger som mulig. Og i alt det hermeneutiske kaoset: åslippe unna uten å bli tatt.

Blant annet derfor kan vi ikke med sikkerhet si hva Putin vil i Syria.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.