Putins spill om Syria

Det er altså duket for høyt spill i FN.

SYRIA-PLAN:   Russlands president Vladimir Putin.
SYRIA-PLAN: Russlands president Vladimir Putin.Vis mer
Meninger

Russland har plassert ut våpen, og og sagt at de ikke utelukker å sende soldater, til Syria. Det bekymrer USA som - i det minste verbalt - ønsker Russland velkommen til krigen mot Den islamske staten. Men som frykter at Russland - i virkeligheten - har andre planer. Som å grave seg ned i Assad-familienes og alawittenes kjerneområde, og forsvare kysten nord for Libanon i det som om kort tid kan være et delt Syria. Det som gjødsler de amerikanske bekymringene er blant annet utplasseringen av tyngre forsvarsvåpen, og ikke våpen som ville være mer effektive i kampen mot en gerilja-hær som IS.

Kreml har varslet at Putin vil legge fram et forslag om Syria når Putin for første gang på ti år reiser til FNs generalforsamling i New York 28. september. Russland har også latt verden forstå at president Putin mer enn gjerne møter sin kollega Obama i FN. Det er altså duket for høyt spill i FN. Men hvor høyt er spillet, og hva handler det egentlig om?

Spillet handler selvsagt om Syria, Russlands siste politiske allierte i Midt-Østen, etter at USAs invasjon av Irak, og NATOs støtte til regimeendring i Libya, effektivt fjernet de andre allierte. Det handler også om å ikke miste marinebasen Tartus, den eneste som er igjen av Sovjetunionens baser utenfor den gamle supermaktens grenser.

Det har også vært spekulert i at den russiske aktiviteten i Syria handler om å få en diplomatisk triumf for å kamuflere hengemyra Russland har havnet i i Øst-Ukraina. At Putin vil sukre kamelen som må slukes for å få en på plass en varig fredsavtale, som innebærer å gi tilbake kontrollen over grensa mellom Ukraina og Russland til ukrainerne, for å få slutt på de vestlige sanksjonene mot Russland.

Men en diplomatisk triumf i Syria sitter langt inne. Det er mange uforutsigbare spillere, både på og utenfor slagmarken. I tillegg til USA og Tyrkia, som begge har kastet seg inn i krigen mot IS, har vi Iran, som støtter sjiaene og Assads alawitter, men som også kan se seg tjent med å samarbeide med USA etter sommerens avtale om åpenhet om landets atomproduksjon. Spillet om Syria er - dessverre - helt åpent.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.