Russland

Putins trollmann fikk sparken

Vladislav Surkov var putinismens geniale trollmann. Han kunne gjøre svart til hvitt, usant til «sant», som ved et trylleslag. Denne uka fikk han sparken.

BEDRE TIDER: Vladislav Surkov og Vladimir Putin konfererer i 2012. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
BEDRE TIDER: Vladislav Surkov og Vladimir Putin konfererer i 2012. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vladislav Surkov hadde tilnavnet «den grå kardinal». Det fikk han for å trekke i trådene og regissere sitt russiske politiske dukketeater. Han var den store manipulator i Vladimir Putins første år ved makta. For det putinske demokrati var ikke bare et demokrati. Punktum. Nei, det var det «suverene demokrati», et begrep som Surkov lanserte. Nå var det likevel i virkeligheten mer «det styrte demokrati», eller «det manipulerte demokrati», enn «det suverene demokrati», det dreide seg om.

Det var uansett et system der lederne var valgt av folket i tilsynelatende demokratiske valg, som likevel var «styrt». Styrt av makta, som for eksempel ikke tillot reelle politiske motstandere å stille til valg, eller som tok politisk kontroll over de nasjonale TV-stasjonene. Systemet betydde at makta ikke på noen vilkår var villig til å gi opp makta.

Denne politiske konstruksjonen var Vladislav Surkovs verk, og ble omfavnet av president Vladimir Putin, og hans folk tidlig på 2000-tallet. Og skal vi ikke - i sakens anledning - like gjerne kalle verket for et blendverk? For det er nettopp blendverk som har vært Surkovs paradegren. Han har gjort svart til hvitt, og løgn til sannhet. For lenge før Donald Trump ble en maktfaktor i amerikansk politikk, så opphevet Surkov sannheten som politikkens gullstandard. «Ingenting er sant, men alt er mulig», ble et slags mantra for Surkov. Og alt syntes mulig. I hvert fall så lenge oljeprisene var høye, og før sanksjonene på grunn av Russlands innblanding i Ukraina satte økonomien i revers, etter 2014.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer