Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Bokbransjen og hatefullt tankegods

Putter penger i fascistenes lommer

Norske bokhandlere hjelper nyfascistene med å spre hatefullt tankegods. Dette er virkelig ikke greit.

Ny utgave: Arve Juritzen har gitt ut Min kamp, av Adolf Hitler, på norsk.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Ny utgave: Arve Juritzen har gitt ut Min kamp, av Adolf Hitler, på norsk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

Her om dagen var jeg nær ved å gi pengene mine til noen som tjener til livets opphold ved å fremme hatefulle synspunkt av det groveste kaliber.

Spaltist

Knut Jørgen Vie

Knut Jørgen Vie er filosof og stipendiat ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet.

Siste publiserte innlegg

Ikke fordi jeg ville støtte vedkommende, men fordi jeg vurderte å kjøpe ei bok i en vanlig nettbokhandel.

Man kan lære mye av historien, og derfor er det viktig at selv tvilsom historisk litteratur er tilgjengelig. Min egen forskning dreier seg om hvorfor folk tar dårlige og uetiske valg, og det mangler ikke på skrifter som har prøvd å rettferdiggjøre den slags.

Å studere hvordan noe så grusomt som nazisme og holocaust kunne skje, hvordan vanlige mennesker kan ende opp med å begå de mest forferdelige forbrytelser, gir oss viktig innsikt i hvordan både etikk og politikk fungerer i praksis. Nazistenes egen litteratur er en relevant kilde her.

Så la oss si at jeg for eksempel vil sette meg inn i tenkingen til Alfred Rosenberg, en av sjefideologene for nazistene, som ble hengt på grunn av forbrytelser mot menneskeheten etter krigen. Hvis jeg går inn på nettsidene til for eksempel Adlibris eller Amazon så finner jeg hovedverket hans i engelsk oversettelse, The Myth of the Twentieth Century, utgitt av Ostara Publications.

Leser man forlagets beskrivelse av boka så begynner det greit nok. Det står litt om at det var den nest viktigste boka for Nazistene, formodentlig etter Mein Kampf, og at den gir en oversikt over Nazistisk ideologi. Kanskje holder denne beskrivelsen til at man kjøper boka hvis man kommer fram til at det var det man var på leting etter.

Leser man videre derimot, så finner man i siste avsnitt at det argumenters for at Rosenberg sannsynligvis ble hengt fordi han ytret meningene sine, som om at det som skjedde mot han var et overgrep. Det nevnes ikke at han var minister for de okkuperte områdene i Sovjetunionen, eller at han var en av de mest ivrige pådriverne for angrepet på Norge.

Hva er det som foregår her? Søker man på forlaget i bokhandlene finner man at de har utgitt mye tvilsom gammel litteratur. Det er bra at den slags er tilgjengelig, det må vi lære av.

Men la oss se på en annen bok av Rosenberg de har utgitt og oversatt til engelsk, The Track of the Jew Through the Centuries. Om denne boka skriver forlaget at «it reveals the frighteningly ruthless manner in which the Jews, always a state within any state, gradually succeeded in destroying all the European empires in their aim of establishing a Zionist world-republic».

Videre kan man lese at denne prosessen fortsetter i dag i form av globalisme. Man skulle tro at man hadde ramlet inn i et av de mest grumsete hullene på Internett, en avgrunn av den typen der det vanker potensielle massemordere, men man er fortsatt på en vanlig nettbokhandel.

For å ta et tredje eksempel så har forlaget oversatt til engelsk og utgitt en tale av Heinrich Himmler, The Homosexual Threath to Civilization. Igjen, å studere homofob retorikk gjennom historien er viktig, og dette er en relevant kilde.

Men i dette tilfellet har forlaget ikke bare nøyd seg med å oversette talen til engelsk. De har også tatt med sju vedlegg der de setter problemet i en moderne kontekst. De gir altså Himmler rett, og går langt i å forsøkte å vise hvordan talen hans er relevant for vår tids «homoproblem».

Forlaget har gitt ut såpass mange bøker at jeg kan fortsette slik side opp og side ned. Muslimene er også en gruppe som får gjennomgå i utgivelsene deres. Ostara Publications ble startet av og drives av Arthur Kemp, en sørafrikaner som er tidligere utenrikspolitisk talsmann i British National Party. Det forklarer mye.

Dette forlaget er bare toppen av isfjellet. Fra Castle Hill Publishers får man kjøpt bøker om at holocaust bare er jødisk propaganda og at det ikke var tyskernes skyld at vi fikk andre verdenskrig. Nyere litteratur fra ytre høyre er også å finne.

Forlaget Arktos tilbyr skrifter av de amerikanske rasistene Jared Taylor og Richard Spencer, og bøker om at Europa er under islamsk kolonisering. Samtidig utgir de eldre tekster fra ytre høyre av tenkere som Julius Evola og Oswald Spengler. Bokhandlerne flyter tilsynelatende over av tvilsomme aktører, som man finner hvis man søker på gammelt tvilsomt tankegods, og det kan være vanskelig å skille disse ut som kunde.

Her i Norge hadde vi nylig en diskusjon om nyutgivelser av tvilsom litteratur, når Arve Juritzens forlag Literarum ga ut Mein Kampf i en ny utgave på norsk. Kontroversen gikk da på hvordan boka så ut. Uten å ta stilling i den saken, så burde man åpenbart være veldig varsom når slike ting utgis.

Når det gjelder Ostara, Castle Hill, Arktos og andre liknende forlag er det klart at de fremmer hatefulle ytringer. Jeg antar at de har kommet inn i norske nettbokhandlere på grunn av et overveldende vesen av internasjonale formidlingsavtaler, og at ikke hver bok kvalitetssikres.

Bokbransjen er presset, og vi skal ha høy toleranse for hva det er lov å ytre, men det er grenser for hva man kan tjene penger på med samvittigheten i behold, og her trengs det en opprydning.

Ikke bare tjener bokhandlene her penger på hatefullt tankegods. De putter også penger i lommene til de politisk ekstreme kreftene som fremmer disse tankene. Det er ikke greit.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media