Pyongyangs Lady MacBeth

NORD-KOREA: Det antas at Kim Jong-ils sønn om kort tid vil overta makten. Men tanten hans, som sjelden er sett eller hørt, kan ha andre planer.

MEKTIG KVINNE: Et sjeldent bilde fra 1966 av Kim Kyong-hui (t.h.) sammen med faren Kim Il-sung (i midten) og broren Kim Jong-il, Nord-Koreas nåværende leder. Kyong-hui kan ha planer om å overta makten i landet, skriver kronikkforfatteren.
MEKTIG KVINNE: Et sjeldent bilde fra 1966 av Kim Kyong-hui (t.h.) sammen med faren Kim Il-sung (i midten) og broren Kim Jong-il, Nord-Koreas nåværende leder. Kyong-hui kan ha planer om å overta makten i landet, skriver kronikkforfatteren.Vis mer

||| NORD-KOREAS kommunistregime er etter alle solemerker i ferd med å gjennomføre sin andre dynastiske maktoverføring. Denne gang fra Kim Jong-il, som har styrt siden 1994, til hans yngste sønn Kim Jong-un. Generalforsamlingen i Nord-Koreas arbeiderparti blir nå samlet for første gang på 44 år, noe som er det klareste signalet på at «elskede leder» Kim, som er alvorlig syk, vil gi kronen videre i det lukkede kongedømmet hans far Kim Il-sung grunnla.

EN AV GRUNNENE til at en slik maktovertagelse kan finne sted, er at Kim Il-sung etablerte en nasjonal ideologi, «Juche», som forener kommunisme og enevelde med et sterkt innslag av konfusianistiske verdier. Konfusianismen idealiserer båndet mellom far og sønn og gjør det til modell for alle menneskelige relasjoner, inkludert forholdet mellom den styrende og den styrte. Nettopp slik Konfusius? sønners absolutte plikt er å ære sin far, er den absolutte plikten for de styrte i Nord-Korea å ære sin leder.

Kim Jong-il har i likhet med faren konsekvent utnevnt familiemedlemmer til maktposisjonene i landet. Kim Jong-un, den tredje sønnen til Kim Jong-il og hans avdøde kone Ko Young-hee, ble utpekt som farens etterfølger for nesten et år siden.

PROPAGANDAAPPARATET i Nord-Korea omtaler Kim Jong-un som «den unge generalen», men om han vil ha den samme absolutte makten som sin far er et åpent spørsmål. Han er ung og uerfaren. Samtidig kan tanten Kim Kyong-hui, Kim Jong-ils søster, motsette seg å miste makt. Hun er gift med den antatte nummer to i det nordkoreanske hierarkiet, Chang Song-taek.

HUN ER SJELDEN sett eller hørt, men Kim Kyong-hui som ble født 30. mai i 1946, og er datter av Kim Il-sung og hans første kone Kim Jong-suk, har hatt en rekke nøkkelposisjoner i Arbeiderpartiet. Blant dem er rollen som nestleder for deres internasjonale avdeling og leder i elektrisitetsdepartementet. Hun ble medlem av den mektige sentralkomiteen i 1988, og innehar posten den dag i dag.

Kim Kyong-huis mor døde da hun var fire år gammel. Etter at faren Kim Il-sung giftet seg på nytt, ble hun oppdratt av ulike surrogater borte fra familien. Det blir sagt at hun ble stadig mer bitter og utviklet en stri personlighet av å observere forholdet mellom faren og stemoren, og kjærligheten de viste halvbrødrene. Kim Jong-il skal ha sagt: «Når min søster blir voldelig, kan ingen stanse henne. Ikke engang jeg».

DA BROREN Kim Jong-il begynte samliv med sin andre kone, heter det at Kim Kyong-hui, drevet av sjalusi, prøvde å skape problemer for dem. Etter at hun giftet seg med Chang Song-taek henga hun seg til en hedonistisk livsstil, men voktet samtidig ektemannens adferd i ekstrem grad. Hun fikk sjalusianfall av de minste tegn på utroskap.

Kim Jong-il har beskrevet søsteren som «den eneste av mitt blod jeg ble bedt om å ta vare på av mor helt til hennes dødsdag.» Moren Kim Jong-suk sies å ha blødd i hjel, under en prematur fødsel som hadde sin årsak i ulykken hun følte over ektemannens utroskap. Kim Il-sung skal ha hastet til sykehuset, men døren til rommet var lukket. Da hun døde var bare legen og sønnen Kim Jong-il til stede.

MEN KIM JONG-SUKS LEGE Chan Giryok, som nå er lege ved Nagoya University i Japan, forteller en annen historie. Ifølge Chan var Kim Jong-suk i en høylydt krangel med ektemannen i hans hus i Pyongyang. Legen så på avstand at Kim Il-sung holdt en pistol. Siden han var kirurg, ikke fødselslege, stiller han spørsmål ved hvorfor han ble tilkalt for å stanse blødninger etter en prematur fødsel. Han hevder han ble tilkalt for å behandle blødninger som hadde en annen årsak.  

Kim Jong-il, som hadde et nært forhold til moren, ble sterkt preget av å overvære hennes død. Fra den tiden av holdt han sin unge søster nær seg.

I ET LAND DER tillit knapt eksisterer, er søsteren den eneste nære slektningen Kim Jong-il virkelig stoler på. De deler den samme blodslinjen fra Den store leder og Kim Jong-suk på morssiden, og er fullstendig tro mot lederkulten og den familiære arverekken.  

I en tale i Sentralkomiteen etter farens død, sa Kim Jong-il: «Kim Kyong-hui er meg, ordene hennes er mine egne, og instruksene hun gir er mine instrukser.»

Hennes vilje til å beholde makten, viser seg i rykter som at hun skal ha bidratt til en trafikkulykke i juni der en viktig partibyråkrat og vokter over Kim Jong-un, Ri Je-gang, ble drept. Ri Je-gang skal ha forsøkt å ta makten fra Kim Kyong-hui og hennes allierte. Om de er sanne eller ikke, understreker slike rykter hvor stor innflytelse hun har.

DET ER STADIG STØRRE tro på at Kim Jong-il i nær fremtid vil utrope Kim Kyong-hui som omsorgstaker for den tredje generasjonens arving etter ham. Men Kim Kyong-hui kan ha andre planer; om å bli Kim Jong-ils arvtaker selv.

TRUSSELEN FRA fra Nord-Korea har alltid dreid seg om at de kan starte en ny krig, enten ved en misforståelse eller med vilje. Men selv om «den unge generalen» eller tanten hans viser seg å være noe annet enn forskrudde og megalomane, åpner maktoverføringen for en ny usikkerhet, særlig i lys av Nord-Koreas økonomiske problemer.

Om Kim Jong-un og Kim Kyong-hui velger å fortsette å styre i desperat isolasjon, eller starte økonomiske reformer, mangler begge likevel den revolusjonære kraften og makten som skal til for å gjøre det. Så når Kim Jong-il trer ned fra tronen, og politisk ustabilitet møter økonomisk desperasjon, kan regimet falle fra hverandre.

SØR-KOREAS PRESIDENT har fornuftig nok begynt å forberede dette ved å foreslå en skatt på «unionsprosessen» i tilfelle Kim-dynastiets undergang. Japan og resten av Asia bør også forberede seg på at den dagen kan komme.

Copyright: Project Syndicate, 2010
Oversatt og tilrettelagt av Dagbladet

BILDE TATT I FJOR: Kim Kyong-hui og broren er begge fullstendig tro mot lederkulten og den familiære arverekken i landet. Foto: KCNA
BILDE TATT I FJOR: Kim Kyong-hui og broren er begge fullstendig tro mot lederkulten og den familiære arverekken i landet. Foto: KCNA Vis mer