DRAMADAMA: - Det er jo deilig å være attraktiv, sier Sofia Helin, som spiller en av hovedrollene i «Broen». Foto Christine Olsson / SCANPIX
DRAMADAMA: - Det er jo deilig å være attraktiv, sier Sofia Helin, som spiller en av hovedrollene i «Broen». Foto Christine Olsson / SCANPIXVis mer

Pyroman satte fyr på «Broen»-Sofias hotell

- Det var som om vi trakk ondskapen over i våre egne liv.

Skuespilleren Sofia Helin er i ferd med å bli en av Sveriges store stjerner. Med rollen som kriminalbetjent Saga Norén i den populære dansk-svenske tv-serien «Broen» er hun blitt et kjent ansikt i alle de skandinaviske landene.

I krimserien får Norén og en kollega i oppgave å utrede et brutalt dobbeltmord.

Innbrudd og brann I et intervju med den danske avisa B.T. forteller skuespilleren at den uhyggelige stemningen fra «Broen» kom tett innpå henne under innspillingen.

- Det var uhyggelig. Det var som om vi trakk ondskapen over i våre egne liv, sier hun.

- Først hadde jeg innbrudd i leiligheten min. I samme periode skjøt den uhyggelige galningen løs på folk i Malmø. Og så var det en pyroman som satte fyr på hotellet i Trollhätten der vi skulle overnatte, så vi måtte flykte ut av røykfylte korridorer. Det var virkelig merkelig.

Til Aftonbladet har hun tidligere beskrevet brannepisoden som et mordforsøk.

- Det var utrolig dramatisk og ubehagelig. Vi ble utsatt for et lovbrudd, et mordforsøk. Det var en dåre, en pyroman. De fikk tak i ham dagen etter, noe som var bra. Da trengte vi ikke å gå rundt i uvisshet. Vi avbrøt innspillingen og dro hjem, sier hun.

Mørke sider
Helin ble for alvor kjent i hjemlandet for rollen i den Guldbaggenominerte filmen «Masjävlar»  i 2004. Flere vil også huske henne som Cesilia Algotsdotter i filmatiseringen av Jan Guillous bøker om tempelridderen Arn Magnusson.

Med rollen i «Broen», som vises i alle de skandinaviske landene, er hun for alvor på vei inn i rampelyset.

- Man merker at det er mange som ser «Broen». På flyet fra Stockholm kom det en kvinne bort til meg og spurte om hvordan jeg kan spille slik en fryktelig kvinne.

INNBRUDD OG BRANN: Innspillingen av den dansk-norsk tv-serien «Broen» ble dramatisk for Sofia Helin. Foto: Filmlance International
INNBRUDD OG BRANN: Innspillingen av den dansk-norsk tv-serien «Broen» ble dramatisk for Sofia Helin. Foto: Filmlance International Vis mer

I rollen som Saga framstår skuespilleren som en svært dyktig etterforsker, som mangler fullstendig empati og sosiale antenner.
I virkeligheten mener Helin hun er alt som Saga ikke er.

- Jeg har familie, er sosial, har venner og er veldig interessert i mennesker og følelser. Saga har følelser, men hun viser dem ikke og lar seg styre av sin fornuft. Livet hennes er jobben, og hun er veldig ensom, sier hun til B.T.

Helin er gift med skuespiller Daniel og har barna Ossian, 8, og Nike, 2.

39-åringen legger likevel ikke skjul på at det skjuler seg et stort temperament og mørke sider under overflaten. Og hun vil ikke gå med på at hun blir smigret av å høre seg selv omtalt som sexy.

- Det er jo deilig å være attraktiv. Men kan jeg være det som person om 20 år? Nei! Jeg er et veldig grublende menneske, som i perioder kjemper med mine ganske mørke sider og tanker.