Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pyroshowet tok livet av 100 mennesker på konserten

Band må betale erstatning etter dødsbrann i 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I likhet med mange andre heavyrockband, hadde amerikanske Great White sin definitive storhetstid på 80-tallet. Deres største hit var en coverversjon av Mott the Hoople-låta «Once Bitten, Twice Shy» i 1989, men siden gikk de mer eller mindre i glemmeboka.

Men Great White mistet aldri motet, og holdt koken til tross for dalende popularitet utover hele 90-tallet.

Rett etter årtusenskiftet, nærmere bestemt 20. februar 2003, gjorde de et svært uventet - og samtidig dypt tragisk - comeback i rampelyset.

Ble dødsbrann
For på en konsert på utestedet The Station i den amerikanske byen West Warwick gikk det fryktelig galt for de aldrende heavyrockerne - noe som fikk alvorlige konsekvenser for både band og publikum.

Helt i starten av konserten fyrte nemlig bandets turnémanager Daniel Biechele av en solid ladning fyrverkeri på scenen. Det han ikke visste, var at konsertarrangørene hadde kledd inn scenerommet med svært billig - og uhyre lettantennelig - lydisolasjon. 

Rommet tok selvfølgelig fyr i løpet av noen korte sekunder - noe som resulterte i at 100 mennesker måte bøte med livet, inkludert Great White-gitarist Ty Longley.

Samtidig ble over 200 mennesker skadet i den fatale brannen, som ifølge Associated Press kommer på en fjerdeplass over de verste nattklubb-brannene i amerikansk historie.

Inngikk forlik

TRAGEDIEN: Gnister fra pyroshowet antente på kort tid den billige lydisolasjonen rundt scenen. Foto: AP PHOTO
TRAGEDIEN: Gnister fra pyroshowet antente på kort tid den billige lydisolasjonen rundt scenen. Foto: AP PHOTO Vis mer

Nå må de gjenlevende medlemmene av Great White betale én million dollar, som et ledd i et forlik med de etterlatte og skadede etter den tragiske episoden i 2003. Dette melder flere medier i dag. 

Det ble aldri tatt ut tiltale mot bandmedlemmene, men turnémanager Daniel Biechele har tidligere erkjent seg skyldig i uaktsomt drap.

I mars slapp Biechele ut på prøve, etter å ha sonet under halvparten av en fire år lang fengselsdom.

Bandet selv innrømmer fortsatt ingen skyld, og forsikringsselskapet tar seg av utbetalingen av millionsummen til ofre og etterlatte. Mer enn 300 mennesker saksøkte bandet etter kvelden på The Station, og disse har nå akseptert forliket.

- Kom seg lett unna 

Men til tross for dette, er flere av de etterlatte misfornøyde med at saken aldri vil få en skikkelig behandling i rettssystemet: Flere leiter nemlig fortsatt etter svar på hva som virkelig skjedde på ulykkeskvelden for fem år siden.

- Jeg føler at vi aldri kommer til å få de svarene som kan hjelpe oss med å legge dette bak oss, sier Chris Fontaine til Associated Press, og fortsetter med å hevde at bandet «kom seg lett unna».

Sønnen Mark ble drept i brannen, og datteren Melanie stygt skadet.

image: Pyroshowet tok livet av 100 mennesker på konserten

De etterlatte og skadede saksøkte en rekke aktører etter hendelsen, deriblant isolasjonsfabrikanten, radiostasjonen som hadde promotert konserten, nattklubbeierne og det lokale brannvesenet, som ikke hadde anmerket den brannfarlige isolasjonen.

Året etter ulykken relanserte Great White sitt 2002-album «Recover» under tittelen «Burning House of Love». I fjor gjorde bandet en rekke veldedighetskonserter til inntekt for brannofrene i USA.

TOK FYR: Bandets turnémanager Daniel Biechele (til høyre) skjønner at noe har gått fryktelig galt.
SØRGET: Great White-vokalist Jack Russell (til venstre) sammen med bassist Dave Filice ved ulykkesstedet i februar 2003.
GLANSDAGENE: Great White gjorde det skarpt på slutten av 80-tallet. Her er heavygutta samlet i 1993.
UTBRENT: 100 mennesker mistet livet, og over 200 ble skadet da Great Whites pyroshow ved et uhell antente utestedet.
BLE DØMT: Bandets turnémanager Daniel Biechele (til venstre) ble dømt for uaktsomt drap i 2006. Han slapp ut på prøve i år, etter å ha sonet to år.
ÅSTEDET: Slik så det ut etter at nattklubben The Station i West Warwick, Rhode Island brant ned til grunnen i 2003.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!