Q bil- drept

Den britiske skuespilleren Desmond Llewelyn (85) omkom i en bilulykke i går. Han var kjent som utstyrseksperten Q i ikke mindre enn 17 James Bond-filmer.

Desmond Llewelyn var for bare noen uker siden i Oslo, i forbindelse med den nye James Bond-filmen «The World Is Not Enough».

- Jeg elsker premierer, var den eneste kommentaren til den litt krokete, gamle mannen da han entret Grand Hotel sammen med Samantha Bond.

Kollisjon

I går var han på vei hjem etter en boksignering sør for London, da han frontkolliderte med en møtende bil. Ulykken skjedde ved 15-tida norsk tid, og Llewelyn fikk store skader. Han ble fraktet med helikopter til et sykehus i nærheten, men døde klokka 18.10, norsk tid.

De to i den andre bilen fikk bare mindre skader, men er fortsatt på sykehuset.

Desmond Llewelyn var født i Wales i september 1914, og debuterte på film i komedien «Ask a Policeman» i 1939 - en rolle han ikke engang ble kreditert for.

Han spilte en rekke småroller i filmer fra da av, men karrieren tok for alvor av da han i 1963 fikk en rolle i den andre James Bond-filmen, «From Russia with Love». Der hadde Q til og med et navn, major Boothroyd. Norske tv-seere husker ham kanskje også fra 70-tallsserien «Follyfoot», hvor han spilte obersten.

Brutal overgang


I den nyeste Bond-filmen hadde Q - eller Llewelyn - fått en assistent i R, spilt av komikeren John Cleese. Meningen var at Cleese gradvis skulle overta den aldrende Llewelyns rolle i kommende filmer. Nå har overgangen skjedd brått og brutalt.