MIDTØSTENS FYRTÅRN: Al Jazeera bruker mye av sendetida på å forsvare Qatar og sin egen eksistens etter at fire arabiske land startet sin blokade i begynnelsen av juni. Foto: AP/NTB Scanpix
MIDTØSTENS FYRTÅRN: Al Jazeera bruker mye av sendetida på å forsvare Qatar og sin egen eksistens etter at fire arabiske land startet sin blokade i begynnelsen av juni. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Qatar-krisa kler Al Jazeera naken

Ledende mediefolk er i Qatar for å forsvare Al Jazeera, men tv-stasjonen er ikke en nøytral aktør på hjemmebane.

Kommentar

I TO DAGER har det i Qatars hovedstad Doha pågått en stor internasjonal konferanse om informasjonsfrihet og journalisters rettigheter. Arrangør er Qatars nasjonale menneskerettighetskomité (NHRC), Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) og Det internasjonale presseinstituttet (IPI). Ved en tilfeldighet falt konferansen sammen med den arabiske boikottkampanjen mot Qatar og Al Jazeera. Det var bra for den sterkt pressede tv-stasjonen som har fått stor internasjonal støtte under konferansen. Det er viktig i disse dager.

DET SOM IKKE er fullt så bra, er at Al Jazeera har kommet i en skikkelig knipe etter at Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater og Egypt i begynnelsen av juni brøt de diplomatiske forbindelsene med Qatar og iverksatte en blokade av landet. Med på det diplomatiske lasset var også Al Jazeera, en tv-stasjon som er både fryktet og hatet i mange deler av araberverdenen på grunn av sin kritikk av nasjonale myndigheter og kamp for menneskerettigheter. Al Jazeera har framstått som et fyrtårn for pressefrihet i Midtøsten, med uredde reportere, mange av dem med bakgrunn fra store vestlige tv-kanaler.

Men nå begynner bildet å falme. Al Jazeera eies av herskerfamilien al-Thani. Kanalens sjefer og reportere er havnet i et skikkelig krysspress; de skal forsvare Al Jazeeras integritet og uavhengighet, men må samtidig være emir Tamim bin Hamad al-Thanis talerør. Da blir det så som så med objektiviteten.

VI SÅ DET godt mandag formiddag da Al Jazeeras engelskspråklige nyhetskanal sendte sin første reportasje fra mediekonferansen i Doha. Det var et intervju med Kenneth Roth, direktør for menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Hva Al Jazeera vinklet på? At Roth sa at saudiarabisk terrorisme dreper folk i Jemen. Det er sant, men med slik journalistikk blir tv-kanalen mer en propagandamaskin enn en nyhetsformidler.

Jeg har fulgt med på de engelske nyhetssendingene til Al Jazeera siden starten i 2006. For meg som Midtøsten-journalist har kanalen vært et viktig korrektiv til BBC og CNN, som spesielt i krigssituasjoner framstår som svært så nasjonale og regjeringsvennlige. Og vestlig-dominerte kriger har det vært mange av, både i Midtøsten og i Afghanistan. Jeg pleide å si at Al Jazeeras dyktige journalister ikke hadde det samme problemet som sine kolleger i BBC og CNN. Den lille halvøya Qatar spilte jo ingen internasjonal rolle, og da var det ikke så viktig om eieren var landets emirfamilie.

SÅ SATSET emir Tamim på å gjøre Qatar stort i verden, blant annet som konfliktmekler og som arrangør av fotball-VM i 2022. Al Jazeeras uavhengighet ble begrenset.

Og så kom Qatar-krisa. Nå er den på topp i nesten alle nyhetssendinger. Heldigvis kan man supplere med BBC og CNN.    

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.