QUONOMI: Quart har en lang historie med rotete økonomi. Nå har revisorrapporten fra den siste konkursen lagt de stygge fakta på bordet. Foto: Torstein Brattset Drabløs
QUONOMI: Quart har en lang historie med rotete økonomi. Nå har revisorrapporten fra den siste konkursen lagt de stygge fakta på bordet. Foto: Torstein Brattset DrabløsVis mer

Quart betalte undeleverandør 200.000 i mynt

Revisorrapporten fra konkursboet viser rot, kaos og et forløpig underskudd på 24 millioner kroner.

||| Arild Buli skulle reise den gamle festivalstoltheten opp fra asken, men nå viser det seg at han i stedet ender opp med en politietterforskning. I dag bekrefter politiadvokat Hilde Almåsstø overfor Fædrelandsvennen at politiet er koblet inn i behandlingen av konkursene.

- Det foreligger opplysninger om straffbare forhold, og andre forhold som bostyrer må se nærmere på, sier bostyrer Kai Knudsen til Dagbladet.

«Vi er ikke kjent med at det på noe tidspunkt har foreligget en samlet finaniseringsplan for festivalen.», skriver revisor Kjell Arnvard i revisorrapporten.

1 million dollar for Slash
Dagsoppgjørene er av varierende kvalitet. Pengene har blitt flyttet rundt, og ut, av Quart-systemet på originale måter.

Quart Service har blant annet betalt totalt 3 378 600 kroner i kontanter til sceneutstyrsleverandøren Stage Concept AS. Den 4. juli i fjor betalte de til og med 200 000 i mynt, skriver revisor.

- Buli har behandlet de fem selskapene som en bøtte, og sin egen økonomi som en annen bøtte. Så har han flyttet penger rundt dit det har passet ham, sier bostyrer Knudsen.

Festivalen betalte 1 million dollar for trekkplasteret Slash, og måtte tidlig betale et forskudd på 250.000 dollar. Buli og Quart ble imidlertid nektet lån hos DnB Nor, og finansierte betalingen med lån fra privatpersoner.

Quart og Buli tok opp en rekke private lån underveis, noen til selskapet - andre til Buli personlig. Revisor beskriver låneavtalene som «noe spesielle». Flere av lånene finnes det ikke låneavtaler på i regnskapet.

Mange og store millionlån er tilsynelatende ikke betalt tilbake, men de er heller ikke er meldt inn som krav i boet. Bokføringen er også i mange tilfeller ført inn med håndskrevne beskjeder.

- Når de ikke melder krav til boet anser de enten pengene som tapt, eller så har de fått oppgjør, sier bostyrer Knudsen.

Skylder millionbeløp til staten
Flere kreditorer var skeptiske til Bulis Quart. Ringnes ville ikke levere til festivalen uten en bankgaranti på tre millioner kroner fra Quart. Det fikk de i DnB Nor, med en privatperson som kausjonist. Før festivalen startet, ble imidlertid navnet på kontoen endret slik at den nå tilhørte privatpersonen.

Slik at hver gang det ølkjøpende festivalpublikummet trakk kortet inne på Quart, gikk pengene rett i lomma på privatpersonen.

- Dette er ikke en vanlig måte å gjøre det på. Omsetningen har ikke kommet inn i regnskapet slik at det kan fordeles til de andre kreditorene, sier bostyrer Knudsen.

Quart skylder 3 452 107 i artistskatt, og er skyldig skattetrekk er på over 200 000 kroner.

- De har heller ikke fått godkjenning til å kreve inn moms, men har likevel gjort det, sier bostyrer Knudsen.

Rapporten konkluderer med at Quart Event var blakk, insuffisient på revisorspråket, allerede tidlig i 2008. De var insolvente - altså ute av stand til å gjøre opp for seg - i februar.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i Buli.