Quart er reddet

Foreløpig. Kristiansand bystyre ikke samlet bak sørlandsfestivalen.

(Dagbladet.no): I går kveld behandlet Kristiansand bystyre et forslag om å slette Quartfestivalens gjeld på 1,7 millioner kroner. Men det var duket for dramatikk etter at Fædrelandsvennen meldte at et knapt bystyreflertall ville utsette vedtaket. En slik utsettelse kunne blitt katastrofal for Quart.


Ifølge festivalledelsen regner de med et underskudd på 12.5 millioner ved årets utgang
.

Men etter halvannen times debatt og tjue taler ble det klart Kristiansand bystyre slettet festivalens gjeld, med 29 mot 24 stemmer.

KrF, Demokratene, Frp og Pensjonistpartiet stemte for å utsette vedtaket, blant annet fordi det mangler regnskap fra festivalen. Men foreløpig er Quart reddet ettersom Cultiva, næringsselskapet og bystyret går inn med i alt over syv millioner kroner, melder fvn.no.

Det er Kristiansand kommune og kulturstiftelsen Cultiva som er festivalens to store kreditorer - og stridens kjerne. Cultiva har sagt seg villig til å ettergi gjeld på 2,5 millioner, samt tilføre ytterligere 2 millioner, hvis kommunen ettergir gjeld på 1,7. I tillegg ønsker Cultiva at næringslivsorganisasjonen KNAS bidrar med 2 millioner.

Men bystyremedlemmer følte før møtet at de er satt i en skvis.

- For å refinansiere gjeld stiller Cultiva betingelser om at bystyret må ettergi gjeld. Det er en fullstendig uakseptabel situasjon at et fond som sitter utenfor folkevalgt kontroll stiller betingelser på den måten. Man må stille spørsmålet om hvem det egentlig er som styrer skuta her, bystyret eller kommunen, sa Rødts Halvor Fjermeros til Dagbladet.no.

I tillegg etterlyser han bedre saksdokumentasjon.

KOMMER: Madcon er et av artistnavnene Quarten har sikret seg til neste års festival. Foto: Scanpix
KOMMER: Madcon er et av artistnavnene Quarten har sikret seg til neste års festival. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge Fædrelandsvennen var det partiene Rødt, KrF, Frp, Demokratene, Senterpartiet og Pp som i går kveld signaliserte at de ville gå inn for en utsettelse.

- Vi har ikke sett noe regnskap og vi har heller ikke fått noen planer på hva Quart skal bli. Bare veldig løse klingelklangelord om hva de ser for seg. Konkrete planer kan man ikke si at de har når man ikke har sett et eneste plandokument. Det er like mye kritikk av administrasjonen i Kristiansand kommune, som setter gjennom en sak på så løse vilkår, sa Fjermeros.

Han fikk støtte fra KrFs Jørgen Kristiansen.

- Quartfestivalen har fått mange millioner i offentlig støtte de siste fire årene. Da må det være lov til å stille spørsmål, sier han til Dagbladet.no.Etter at kommunen og KNAS godkjente søknaden om midler, vil Quart, ifølge bystyremøtets sakspapirer, ha mottatt 31,1 millioner i perioden 1995-2007.

For Quartfestivalens daglige leder Daniel Nordgård, er situasjonen prekær.

- Utsettelse eller avslag går på det samme, vi har en del presserende økonomiske forpliktelser. Når man opererer med den typen underskudd er konkurs et høyst reellt alternativ, men det er det vi forsøker å unngå. For å unngå konkurs må vi få ettergitt gjelden til kommunen, sa han til Dagbladet.no før avstemningen.

Han forteller at beløpene det er snakk om er gammel gjeld festivalen ble påført i 2004, og at festivalen regner med et samlet underskudd på 12,5 millioner i år. - Hvis de bestemmer seg for avslag må vi sette oss ned og bestemme oss for hva vi skal gjøre videre. Men fra de signalene vi har fått fra de partigruppene jeg har snakket med i løpet av dagen, så tror jeg det går bra, sier Nordgård til Dagbladet.no

NY: Daniel Nordgård er ny daglig leder for Quart.