Quart frykter konkurs

Regner med å gå 12,5 millioner i underskudd.I kveld avgjører bystyret festivalens skjebne.

(Dagbladet.no): I kveld behandler Kristiansand bystyre et forslag om å slette Quartfestivalens gjeld på 1,7 millioner kroner. Nå skriver Fædrelandsvennen at et knapt bystyreflertall ønsker å utsette vedtaket.

En slik utsettelse kan være katastrofal for Quart. Ifølge festivalledelsen regner de med et underskudd på 12.5 millioner ved årets utgang.  

Det er Kristiansand kommune og kulturstiftelsen Cultiva som er festivalens to store kreditorer - og stridens kjerne. Cultiva har sagt seg villig til å ettergi gjeld på 2,5 millioner, samt tilføre ytterligere 2 millioner, hvis kommunen ettergir gjeld på 1,7. I tillegg ønsker Cultiva at næringslivsorganisasjonen KNAS bidrar med 2 millioner.

Men nå føler bystyremedlemmer at de er satt i en skvis.

- For å refinansiere gjeld stiller Cultiva betingelser om at bystyret må ettergi gjeld. Det er en fullstendig uakseptabel situasjon at et fond som sitter utenfor folkevalgt kontroll stiller betingelser på den måten. Man må stille spørsmålet om hvem det egentlig er som styrer skuta her, bystyret eller kommunen, sier Rødts Halvor Fjermeros til Dagbladet.no.

I tillegg etterlyser han bedre saksdokumentasjon.

Ifølge Fædrelandsvennen var det partiene Rødt, KrF, Frp, Demokratene, Senterpartiet og Pp som i går kveld signaliserte at de ville gå inn for en utsettelse.

- Vi har ikke sett noe regnskap og vi har heller ikke fått noen planer på hva Quart skal bli. Bare veldig løse klingelklangelord om hva de ser for seg. Konkrete planer kan man ikke si at de har når man ikke har sett et eneste plandokument. Det er like mye kritikk av administrasjonen i Kristiansand kommune, som setter gjennom en sak på så løse vilkår, sier Fjermeros.

KOMMER: Madcon er et av artistnavnene Quarten har sikret seg til neste års festival. Foto: Scanpix
KOMMER: Madcon er et av artistnavnene Quarten har sikret seg til neste års festival. Foto: Scanpix Vis mer

Han får støtte fra KrFs Jørgen Kristiansen.

- Quartfestivalen har fått mange millioner i offentlig støtte de siste fire årene. Da må det være lov til å stille spørsmål, sier han til Dagbladet.no. 

Dersom  kommunen og KNAS godkjenner søknaden om midler, vil Quart, ifølge bystyremøtets sakspapirer, ha mottatt 31,1 millioner i perioden 1995-2007.

Politikerne har fått tilbakemelding om at Quartfestivalen skal legge fram et regnskap under kveldens møte.

For Quartfestivalens daglige leder Daniel Nordgård, er situasjonen prekær.

- Utsettelse eller avslag går på det samme, vi har en del presserende økonomiske forpliktelser. Når man opererer med den typen underskudd er konkurs et høyst reellt alternativ, men det er det vi forsøker å unngå. For å unngå konkurs må vi få ettergitt gjelden til kommunen, sier han til Dagbladet.no.

Han forteller at beløpene det er snakk om er gammel gjeld festivalen ble påført i 2004, og at festivalen regner med et samlet underskudd på 12,5 millioner i år.

- Hvis de bestemmer seg for avslag må vi sette oss ned og bestemme oss for hva vi skal gjøre videre. Men fra de signalene vi har fått fra de partigruppene jeg har snakket med i løpet av dagen, så tror jeg det går bra, sier Nordgård til Dagbladet.no

Quart frykter konkurs
NY: Daniel Nordgård er ny daglig leder for Quart.