Quart-krig i bibelbeltet

Det er duket for politisk kulturkrig i Bibelbeltet. Nyheten om at den kontroversielle amerikanske rockartisten Marilyn Manson er på vei til Kristiansand for å spille under Quart-festivalen, har rystet det politiske miljøet. Nå truer KrF og Frp med å sette en stopper for neste års festival.

Kristenfolket har aldri lagt skjul på sin motvilje overfor Quart-festivalen, men nå har artistvalget fått irritasjonen til å boble blant motstanderne. I KrF, Frp og Pensjonistpartiet har det regelrett kokt over.

- Jeg vil gå imot framtidige bevilgninger dersom avisenes beskrivelser av denne Manson er riktige, sier varaordføreren i Kristiansand, Harald Sødal (KrF).
Han er svært skuffet over festivalledelsens artistvalg, og mener det er en ren provokasjon.

Brann i rosenes leir

- Det har vært både negative og positive sider ved Quart-festivalen, men hvis dette er denne retningen det skal gå, er «nei» mitt klare svar til festivalen. Dette kan føre til en politisk kamp i bystyret, sier varaordføreren.

Og kamp vil det bli. Etter det Dagbladet erfarer har Quart-festivalen støtte i resten av Kristiansands bystyre. Ordfører Bjørg Wallevik fra Høyre understreket seinest i Dagbladet onsdag sin tillit til festivalledelsen. Og Arbeiderpartiet er ikke uenige med Høyre.

- KrF og Frp har i utgangspunktet alltid vært imot festivalen, men det er en annen debatt. Her handler det om festivalens kunstneriske rett til å velge artister. Det vil være totalt feil om kommunenen skulle blande seg inn i hva som står på programmet. Vi legger oss heller ikke opp i repertoarvalget til kinoene, selv om også de er kommunale, sier Jan Kittelsen (Ap).

Han får støtte fra Kristiansands kulturdirektør, Dagny Anker Gevelt.

- Det er ikke vår oppgave å legge oss opp i programmet så lenge festivalen holder seg innenfor norsk lov. Jeg håper virkelig ikke at dette får så store konsekvenser at festivalen ikke får fortsette. Den er med å markere Kristiansand internasjonalt og er viktig for byen, sier hun.

Gratisreklame

Men i KrF ser man ikke med blide øyne på Quart-festivalens satanistflørtende trekkplaster.

- Jeg skulle ønske at dette ble dysset ned nå. Det blir som med tagging og fascisme, jo mer man skriver om det, jo mer brer det om seg, frykter varaordføreren. Han beklager all gratisreklamen festivalen får på grunn av dette.

- Men bør ikke festivalen ha kunstnerisk frihet?

- Det er nettopp derfor jeg er så skuffet over dem som står bak. De oppsøker det provoserende. Det står at de (Marilyn Manson) oppfordrer til pedofili, og det vil vi ikke ha i vår by.

- Skal du se konserten selv?

- Jeg vet ikke om jeg orker, men jeg må vel det, sukker Harald Sødal.

FOR STERKT: Marilyn Manson er for sterk kost for KrF og Frp i Kristiansand.