Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Quart-natta

Glem Julius. Denne uka er alle apekatter i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

QUARTNATTA ER I GANG, på klubben Downtown i Kristiansand holder hiphopfolket hus. I sofaen ved inngangen sitter en jentegjeng fra Oslo, litt lenger inn lener investoren i bladet Fjords seg bakover i sofaen sammen med en reklamefyr. Ved en av søylene henger gutta i Klovner i Kamp med labelkameratene Carpe Diem. Med utsikt til dansegulvet sitter Yosef og Tshawe fra MadCon, det gjør også RBK-spiss og rapper Christer George, en jentegjeng som har leid seg et eget hus, sjefen for sko-og klesmerket DC, søstera til Vinni fra Paperboys og kjæresten til Alis i Klovner. Dansegulvet er slunkent, men underholdende: mannlige festivaldeltakere med vomma full av brigg prøver å etterlikne en b-boy på besøk fra Oslo. Men tilbake til inngangen. Til Ellen og Silje som har lurt seg inn på 20-års grense sammen med Monica. Hun har bilde av kjærestens røde Mercedes på mobiltelefonen sin.

- Vi er her fordi det er masse mennesker, og fordi det er moro å gå ut på byen. Vi var her i fjor. Vi skal bare har det gøy!

EN DRØY TIME SEINERE lukter det førstesideoppslag utenfor nattklubben Kick. Mellom en tysk og en spansk turistbuss stikker det ut to hvite mokasiner fra sokkeløse bein. Kan det være? Men nei da, det er verken Kjell Inge Røkke eller Rune Gerhardsen som har styrtet sju shots og sovnet på asfalten. Det er Nico. Han hadde vært fire måneder på sjøen uten å drikke da han ankom gjestehavna i Kristiansand.

- Jeg vil bare ha deg med meg hjem! Nico, våkne!

Kjæresten drar han i armene. Smiler oppgitt, før hun stivner litt når politiet kommer gående. Klask, klask, politimannen smekker Nico forsiktig i ansiktet.

- Dette er politiet, du har vel ikke lyst til å våkne hos oss? spør betjenten.

- Vær så snill, jeg vil bare ha han med hjem i senga mi. Nico, våkne!

- TUKK, TUKK, TUKK. Bortover Kongens gate kommer en svartkledd jente med nye Levisbukser, lenke fra baklomma til frontlomma og en sort topp med en skulder bar. Hun har det travelt. Hun springer raskt, men rolig, litt som en kenyansk langdistanseløper.

Tonje, det er det hun heter, bremser opp. Snur seg. Hvor jeg er på vei? Hun peker på seg selv.

- Stedet, svarer Tonje, hun kommer fra klubben Downtown.

Nå forteller hun at hun har drukket siden klokka to, nei, tolv, men likevel var hun i familiemiddagen klokka halv seks.

- Sørpefull, men maten var god.

Nå må hun ha sprit. Øl er bare oppvarming, mener hun. Dessuten skal noen engelske houseveteraner opptre på Stedet i kveld. Stedet?

- CD, ikke Stedet! Caledonien Dancing, sier Tonje, og jogger videre mot kveldens første drink.

LITT TIDLIGERE PÅ KVELDEN: i sofaen på Downtown fryser Monica et sekund, før hun bøyer seg over bordet og tar tak i joggedressen til Yosef fra MadCon.

- Hva heter du? spør hun inn i øret hans.

- Yosef.

- Heeei, sier Monica.

Hun kniper knærne og skuldrene sammen, legger hodet på skakke og rynker fint på nesa når hun smiler.

Etterpå forteller hun oppspilt at det gøy å møte sånne kjente mennesker som man har sett på tv og sånn. Så tar hun igjen tak i Yosef og henvender seg til en nyankommen venninne.

- Hils på Yosef, sier hun.

KICK, det mest kjente utestedet i Kristiansand. Her er jentene penere, håret blondere og jaggu er ikke puppene større også. Gutta har skjorte, åpen i halsen. Jentene har topper med gavmildt innsyn. Det er litt Anfield-stemning. You\'ll never walk alone hjem fra Kick. I hvert fall ikke hvis du er jente.

Foran noen lettkledde plakater i et hjørne sitter en pike og drar i toppen sin. Da hun startet var den høyt der opp ved skuldrene, nå er den under solar plexus på vei mot navlen. Sidemannen er salig i blikket der han prøver å holde konversasjonen saklig, «hvor kommer du fra», sier han mens himmelen åpenbarer seg i form av en hvit blonde-bh. Nær himmelen er også dj Kenny Carpenter, han danser bak platespillerne med bar overkropp og blanke øyne.

Det er ikke bare Monica på Downtown som har hodet på skakke i kveld. I drinkbaren inne på Kick har en solbrun fyr i sort vest mer lyst på bartender enn brigg, derfor bikker han hodet litt over til venstre han også. Hver gang han blir avbrutt pirker han av litt papir på ølflaska si.

Rundt hjørnet nedenfor Kick kommer en svartkledd jente med nye Levisbukser i lett jogg.

- Tonje!

- Hei, sier Tonje og gir oss en lang, god klem.

Hun har vært på CD og det har vært kjempeflott. Men Tonje er nysgjerrig i kveld, så hun kunne ikke bli. Nå skal hun inn på Kick. Hun lurer på hvor vi skal.

- Jeg skal bare inn og titte litt, venter dere her til jeg kommer ut igjen?

- BRITNEY, sier taxisjåføren.

- Hvis Britney kom, hadde jeg kanskje tatt meg fri for å se på.

Inne på klubben Vaskeriet er det lite som minner om eksen til Justin Timberlake. Men rett skal være rett, han som holder på å sovne i sofaen likner litt på George i Seinfeld. Det er litt slapp steming. Ivrigst er han lange som strekker seg fram, rekker ut hånda og sprer lange- og pekefingeren til en v. Riktignok tar stemningen seg litt opp på slutten, en Petreprogramleder skyter ut rumpa og trapper takta med venstrekneet, rister litt på hodet i takt med rytma. Også kaster vaktene ut en fan som var for høyt oppe etter å ha lurt seg inn backstage.

KLOKKA 02.46 er stemningen ikke til å ta og føle på Caledonien. Erlend Øye klapper ut kveldens siste band og Stein fra Stig og Stein Idélaboratorium flørtesnakker med en blondine som har landet på fanget hans. Dj G-ha molefunker ved en søyle. Men lenger inn, der Tonje hadde vært og danset, sitter to jenter i et lite tårn over dansegulvet. Jomfruer eller ei, Monica Torp og Nina Pettersen, på 24 og 26, kjente hverandre fra UKA i Trondheim og har flykta fra ivrige mannebein til tårneksil.

TIMEVISEREN HAR passert tretallet, men det er fortsatt god stemning på Downtown. Sofaen hvor Monica, Ellen og Silje satt tidligere på kvelden er overtatt av Natt&Dags musikkredaktør Audun Vinger. Han puse-snakker med dattera til Kjartan Fløgstad. Natt&Dag-redaktør Gaute Drevdal jobb-snakker med en kvinnelig journalistaspirant. Når musikken ebber ut, synger Tshawe fra MadCon a cappella til bandkompis Yosef. Han som har gitt opp kampen mot kong alkohol og henger med hodet i enden av baren. Det mases om nachspiel, men av hensyn til nachspielansvarlig Dj Dust, krever Drevdal kjønnskvotering. Til slutt er alle likevel på vei inn i heisen på vei til Dust sitt kjønnskvoteringsnachspiel. Bare Tshawe henger igjen i resepsjonen. Han skryter av dj Goldfinger og forteller at han har kranglet med den svenske rapperen Ken. Det er ikke så lett å skjønne akkurat hva de har kranglet om før Tshawe skal utdype med et sitat.

- What has my dick got to with me?

I kveld byr ClubQuart i Kristiansand på følgende: Xploding Plastix, Manitoba, Four Tet, punklegendene Melvins og - merk deg navnet - Heavy Øyvind. I morgen er det Kings of Leon og Luke Haines du må få med deg.

UTENFOR CALEDONIEN 01.33: Seilergutten Nico har tatt kvelden etter sju strake shots.
DOWNTOWN 03.39: Tshawe fra MadCon synger a cappella for bandkompis Yosef som kjenner alkoholen stige i baren.
Downtown 00.47: Heei, sier Monica. Hun har akkurat kjent igjen Yosef fra tv\'en og MadCon.
Downtown 01.03: Monica leker fluepapir på dansegulvet.