Quart på 12

Quarten er Norges viktigste rockfestival, selv om Øya puster den i nakken. Kristiansand er for rocken det Kongsberg er for jazzen. I 13 år har festivalen skapt avisoverskrifter. Langt ifra alt handler om musikk, men det beste med festivalen er fortsatt musikkrepertoaret. Quarten er etablert, men ikke satt. Den setter fremdeles dagsorden.

ETTER NOK EN

vellykket festival lyser røde tall mot oss. En-to-tre-fire: Overstyrte gitarer, tre grep og underskudd er Quartens melodi. Synger den på siste vers? Tikker klokka mot 12.00? Neppe. Det er for mange økonomiske og kulturelle interesser involvert. Riktignok er det gått ut permitteringsvarsel til de seks ansatte, festivalsjef Toffen Gunnufsen inkludert, men du kan trygt sette av ei uke i juli neste år også.

ÅRSAKEN TIL ÅRETS

underskudd på tre millioner kroner er i hovedsak været. Regnvær førte til tap av billettinntekter, mat- og ølsalg. Til tross for et meget godt program og en vellykket gjennomføring, minus sex-stuntet, ble Quart 2004 en langdryg affære. Å starte mandag og avslutte natt til søndag er for omfattende. Man skal ha god kondis og solid lommebok for å klare ei slik uke. Toffen planlegger neste år en fire dagers festival i Odden og Bendiksbukta. Å droppe Idrettsplassen vil spare festivalen for millionbeløp i produksjon og vakthold.

MEN HVORFOR BARE

røde tall? Etter at Dagbladet i fjor sommer avslørte at festivalen ble drevet som ei tvilsom pølsebu, er organisasjonen blitt mer profesjonell. Men oppryddingen har ikke løst alle problemer. Quartstiftelsen sa i fjor opp avtalen med selskapet Quart Rett, som da hadde tatt ut 5,5 millioner kroner basert på framtidige sponsormidler (2004, -05 og -06). I tillegg krangler stiftelsen med tidligere investorer om manglende momsinnbetalinger, styrehonorarer osv. Samlet utgjør det, ifølge Gunnufsen, 8,5 millioner kroner.

LIKEVEL ER TOFFEN

positiv i forhold til framtida. Han er i samtale med stiftelsen Cultiva og Kristiansand kommune, som fortsatt er med på laget. Ved å omorganisere driften ytterligere, nedbemanne og satse mer på leietjenester, skal Quarten være sikret. La oss håpe det.