Quart-sjefen skylder på media etter gigantunderskudd

- Umulig når pressen er så kritisk.

KRITISK TIL PRESSEN: Quart-sjef Arild Buli mener festivalen har blitt urettferdig behandlet av norsk presse. Foto: Anders Grønneberg
KRITISK TIL PRESSEN: Quart-sjef Arild Buli mener festivalen har blitt urettferdig behandlet av norsk presse. Foto: Anders GrønnebergVis mer

(Dagbladet.no): Mandag ble det klart at Quart-festivalen ikke har penger til å gjøre opp for seg, og at rundt 60 personer, i tillegg til flere frivillige organisasjoner, fremdeles venter på penger de har krav på etter årets festival. Nyheten kommer etter at det tidligere i sommer ble kjent at festivalen har gått med et dundrende underskudd på minst 15 millioner kroner.

Quart-sjef Arild Buli var helt siden han tok over den konkursrammede festivalen i fjor sommer svært positiv til at årets festival ville bli en suksess, på tross av pressen ikke alltid har vært like optimistiske. Nå tar han imidlertid et kraftig oppgjør med det han mener er urettmessig kritisk dekning fra pressens side. Han mener media må ta mye av skylda for at festivalen solgte færre billetter enn planlagt.

- Lager story av ingenting
- Jeg skjønner at folk ikke kjøper billett når mediene hele tiden har sådd tvil om at festivalen ikke kom til å bli noe av, sier Buli til Dagbladet.no.

Han mener norsk presse har vært forutinntatte fra dag én.

- Mediene har hele tiden fokusert på alle småtingene som kanskje kom til å gå galt, i stedet for å fokusere på at festivalen ble en bra opplevelse for de som var der. Men at det skulle komme så lite publikum var det vanskelig å forutse.

Blant hendelsene Buli mener pressen har blåst opp er beskyldninger om at festivalen hadde en kreativ måte å telle antall solgte billetter på og at den risikerte å bli avlyst en dag etter at den startet grunnet problemer med å betale sikkerhetsselskapet og en ulykke hvor en gangbru knakk sammen slik at flere mennesker falt i vannet, selv om han er klar på at sistnevnte ikke skal skje. Til alt hell ble ingen skadet i ulykken.

FOR KRITISK DEL 1: Buli (midten) mener media blåste opp saken om at festivalen skyldte penger til Henning Kristiansen (t.v.) og vaktselskapet Pro Sec. Foto: Anders Grønneberg
FOR KRITISK DEL 1: Buli (midten) mener media blåste opp saken om at festivalen skyldte penger til Henning Kristiansen (t.v.) og vaktselskapet Pro Sec. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Pressen har hele tiden prøvd å lage en story ut av ingenting. Det er umulig å få til dette konseptet når pressen er så kritiske, og dere bruker tid på å finne feil som kanskje ikke er feil for den menige mann og publikum, sier han.

- Gode tilbakemeldinger
Ifølge kristiansanderen har festivalen fått gode tilbakemeldinger fra de få publikummerne som møtte opp på årets festival. Han sier også at langt ifra all presse har vært like kritisk om man bare ser utenfor landets grenser.

- Selve festivalen ble gjennomført på en god måte. Vi fikk god tilbakemelding fra publikum, og Slash-konserten ble dessuten kåret til årets beste i Classic Rock Magazine.

Nå håper han på en løsning på de økonomiske problemene slik at man også kan arrangere festival neste år.

- Jeg ser optimistisk på at vi finner en løsning med nye investorer som kan gå inn på eiersiden. Vi har en kabal som må gå opp i år for at vi skal kunne arrangere festival neste år, sier Buli.

Festivalens egne hjemmesider er imidlertid enda mer optimistiske enn sjefen, og annonserer allerede nå at neste års festival vil gå av stabelen 29. juni-3.juli.

FOR KRITISK DEL 2: Daværende redaktør i bransjebladet Farojournalen, nå blivende programleder i Lydverket på NRK, Asbjørn Slettemark, omtalte Quart-festivalens måte å telle billettsalg på som kreativ. Foto: Torbjørn Grønning
FOR KRITISK DEL 2: Daværende redaktør i bransjebladet Farojournalen, nå blivende programleder i Lydverket på NRK, Asbjørn Slettemark, omtalte Quart-festivalens måte å telle billettsalg på som kreativ. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Blir ikke gjeldfri
Buli kjøpte som kjent rettighetene til Quart-navnet i fjor etter at festivalen gikk konkurs. Han har også tidligere vært inne i Quart som investor, men måtte i 2003 trekke seg fra festivalen på grunn av pengeproblemer. Året før hadde han pantsatt sitt eget hus for å holde liv i den allerede da økonomisk skakkjørte festivalen.

Buli mener det kan ta en stund før festivalen vil bli lønnsom, og hevder at han helt fra starten har visst at det vil ta lang tid å bygge opp konseptet han planlegger for Quart.

- Vi må først og fremst få ut til publikum at vi har god artistrekke og en bra festival slik at de kommer. Vi tok over et skakkjørt bo, og det vil nok ta to til fem år for å bygge opp konseptet slik at det vil gå i null. Personlig regner jeg uansett ikke med å tjene store penger på dette.

- Du regner ikke med å tjene nok penger på Quart til at du personlig blir gjeldfri?

- Nei.

FOR KRITISK DEL 3: Natt til søndag 5. juli kollapset en gangbru på Quart-festivalen. Selv om Buli er klar på at dette ikke skal skje mener han hendelsen fikk vel mye negativ oppmerksomhet. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
FOR KRITISK DEL 3: Natt til søndag 5. juli kollapset en gangbru på Quart-festivalen. Selv om Buli er klar på at dette ikke skal skje mener han hendelsen fikk vel mye negativ oppmerksomhet. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer