Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Quart skylder    7,3 mill.

Norges største musikkfestival går med dundrende underskudd. Dagbladet kan i dag avsløre hvorfor.

Det siste året har Quart-festivalen mottatt nærmere ti millioner kroner i støtte og lån fra det offentlige. I forrige uke måtte politikerne i Kristiansand låne festivalen ytterligere 1,7 millioner kroner for at det skulle bli ny festival til sommeren.

Det er fortsatt mange kreditorer som står og banker på døra. Også i år sliter festivalen med å betale den såkalte Tono-avgiften.

-  Det stemmer at festivalen skylder oss 450 000 kroner, men vi har en dialog med ledelsen, sier markedssjef Odd Gustu i Tono.

Tono innkasserer vederlag ved kringkasting og annen offentlig framføring av musikk. Disse pengene fordeles deretter til rettighetshaverne av de framførte verkene. Quart-festivalen betaler to prosent av alle billettinntektene til organisasjonen.

Uvenner

Det siste året har det også vært en rekke personalkonflikter i festivalbrakka på Odderøya i Kristiansand. Like etter jul fikk alle ansatte sparken, bortsett fra Toffen Gunnufsen og daglig leder.

Nå har ledelsen inngått et forlik med tre av de tidligere medarbeiderne. Dette innebærer at de får rundt seks måneders lønn.

Forlikene kommer til å koste festivalen rundt 400 000 kroner.

Ingen ville i går uttale seg om avtalene overfor Dagbladet.

I tillegg sa daglig leder Einar Buø opp jobben sin på grunn av alt rotet rundt økonomien i forrige uke. Han har ikke besvart Dagbladets mange henvendelser, men sa dette til avisa Fædrelandsvennen på fredag:

-  Da jeg tiltrådte stillingen, hadde jobben som daglig leder gått fra en ordinær daglig lederstilling til en ryddejobb. Jeg så tydelig at det kom til å bli mer rydding enn drift. Økonomien var mer skakkjørt enn jeg hadde trodd.

Gjeld og sprekk

Kemneren står og banker på brakkedøra. Festivalen skylder futen nærmere 600 000 kroner. Til sammen sliter festivalen med en kortsiktig gjeld på 1,3 millioner kroner.

-  Det har selvsagt vært for dårlig kostnadskontroll. Derfor er det fra nå av bare en person som skal kunne inngå bindende økonomiske avtaler. Vi har nå kontroll over økonomien etter at kommunen lånte oss mer penger i forrige uke. I tillegg har vi penger til gode fra Cultiva-stiftelsen, sier styreleder Magne Aasheim Knudsen i Quart-festivalen.

Festivalen har nå seks millioner i langsiktig gjeld og 900 000 kroner på konto.

Regnskapet for 2004 er ikke ferdig, men foreløpige tall viser et underskudd på nærmere to millioner kroner.

Dagbladet har sammenliknet budsjettet for 2004 med hva som faktisk er brukt av penger. Det viser en budsjettsprekk på over 2,7 millioner kroner.

I tillegg sviktet mange av inntektskildene på grunn av det dårlige været under festivalen i fjor sommer. Hvis Quart-festivalen ikke klarer å holde budsjettene i 2005, kan det være siste gang Kristiansand arrangerer rockefestival.

Bra salg

-  Vi har solgt meget bra med billetter hittil i år. Så langt har vi solgt vel 5500 billetter. Det er dobbelt så mye som samme tid i fjor. Årsaken til det gode billettsalget er at vi allerede har booket store band som Green Day og Foo Fighters, mener festivalsjef Toffen Gunnufsen.

-  Hvor viktig var lånet fra kommunen?

-  Det var veldig viktig. Det betyr at vi har et langsiktig lån, og at vi dermed ikke trenger å bruke løpende inntekter - som billettsalget - til å dekke utgiftene, svarer Gunnufsen.

GODT SALG: Selv om økonomien er skakkjørt, lover Toffen Gunnufsen festival til sommeren. 5500 billetter er allerede solgt til sommerens festival.