Quart start

I dag starter en musikalsk opptur som varer uka ut. Nærmere 50000 feststemte ungdommer inntar denne uka Kristiansand for å høre over 160 band, artister og dj-er. Dagbladet viser vei til høydepunktene.

TIRSDAG

Dagens norske: Salvador. Har for lengst rukket å markere seg som en av landets mest karaktersterke rappere. Møt opp tidlig i Bendiksbukta!

Sjekk ut: Nikka Costa. Amerikanske Costa har Frank Sinatra som gudfar. «Everybody Got Their Something»-album inneholder en organisk blanding av soul, rock og jazz.

Dagens stjerne: Det britiske hiphop-kollektivet Stereo MCs er ute med «Deep Down & Dirty», ni år etter den skjellsettende «Connected». Ellers: Wyclef Jean, som gjorde det bra på Roskilde.

Klubbtipset: Zero 7 på Caledonien Hall. Zero 7 er, etter Bent, nummer to på den engelske chill-tronen.

ONSDAG

Dagens norske: Cadillac. Trøndertrio som spiller rånete bluesrock på en sofistikert måte. Har det siste året markert seg som et av Norges beste liveband.

Sjekk ut: The Hives. Dresskledde svenske rockere som krysser Ramones med garagerock og 50-tallet. Kommer rett fra Roskilde der det gikk gjetord om bandets konsert.

Dagens stjerne: Dandy Warhols røyka bort sin Roskilde-konsert, men gruppa bak fjorårets beste rockeskive er likevel et must. Få også med deg klassikerne Motörhead.

Klubbtipset: Francois Kervorkian og Eric Kupper på Kick. En av verdens mest legendariske dj-er vender tilbake for å gjøre et tolv timers sett med kulthelten Eric Kupper. Lytt og lær.

TORSDAG

Dagens norske: Verden trenger en ny Axl Rose, og i Silver-vokalist Ivar Nicolaisen finner vi en god kandidat. Må ses! br> Sjekk ut: Vidar Vang fra Bjerkvik i Nordland er et kommende stornavn i norsk musikk. Karismatisk og varm scenepersonlighet som spiller sammen med sine engelske og amerikanske singer/songwriter-kolleger Tom McRae og Jim White i Hallen.

Dagens stjerne: De norske black metal-legendene Mayhem sparer ikke på noe i sin kamp mot alt som er snilt og godt. Se opp for blodsutgytelser en masse.

Klubbtipset: Wookie på Caledonien Hall. UK garagescenens sofistikerte helt vil sikkert glede Norges voksende skare av sjangeren.

FREDAG:

Dagens norske: Morsmålsrapperne Gatas Parlament har en kontroll over publikum som få andre artister. Gjorde en vanvittig bra konsert på Bylarm i vinter.

Sjekk ut: New York-bandet The Strokes opplever en vanvittig hype i britisk musikkpresse. Sammenliknes med Television, Velvet Underground og tidlig Talking Heads.

Dagens stjerne: Beck gjennomførte en stor Roskilde-konsert på fredag. Mannen er en intelligent entertainer og en egenrådig kunstner med et stort register. Men lei kollisjon med hiphop-stjernene Common som spiller samtidig.

Klubbtipset: Bent på Caledonien Hall. Ingen lager bedre chill-out enn Bent. Ta med klappstol!

LØRDAG:

Dagens norske: Euroboys. Unge norske rockveteraner som kan hamle opp med et hvilket som helst internasjonalt navn på en god kveld.

Sjekk ut: Den bergenske supergruppa Popium. Blander den melodiske teften til Pogo Pops med villskapen til Barbie Bones.

Dagens stjerne: Briskeby leverte et velsmurt og meget selvsikkert show på Roskilde på fredag. De kommer til å skinne her også. Men kjedelig kollisjon med Euroboys.

Klubbtipset: Moodymann på Caledonien Dancing. Festivalens must for den dedikerte klubber. Skummel og bittersøt deep house som ikke likner på noe du har hørt før. I Caledonien Hall spiller det lekne og eksplosive bandet kalt Jaga Jazzist.