Quart uten kronprins

QUART (Dagbladet.no): Quartens kongelige beskytter, kronprins Haakon, droppet Quarten for første gang på seks år, og reiste på kjærlighetsferie.

Kronprins Haakon, Mette-Marit og lille Marius er for tiden på kjærlighetsferie et hemmelig sted i Frankrike. Det er etter det Dagbladet.no erfarer svært lite sannsynlig at de dukker opp på årets festival.

Kronprinsen er blitt både kongelig norsk beskytter og den uoffisielle goodwill-ambassadøren til det som er blitt Norges viktigste musikkfestival. Hans tilstedeværelse har betydd mye både for at festivalen har overlevd, og blitt så stor som den har blitt.

Men at han uteblir i år er ikke noe problem for Quarten, nå står den fint på egne bein, og festivalledelsen er uten tvil glade for at det nå blir mere fokus på festivalen enn på de celebre gjestene.

Reddet Quart

Da Haakon dukket opp ved Tresse (det gamle festivalområdet i sentrum) i 1996 reddet han i følge Quartsjef Toffen hele festivalen. Samme høst bestemte byutviklingsstyret seg nemlig med knappest mulig margin å gi den da kontroversielle festivalen lov til å bruke samme område neste år. Ordfører Bjørg Wallewik måtte dra kronprins-argumentet for å få vedtaket i havn.

- Når selveste kronprinsen kom, og sikkert reiste hjem og fortalte sine foreldre at han hadde storkost seg, har ikke jeg som ordfører det ringeste problem med å si at festivalen er en viktig kulturbegivenhet, sa ordføreren.

Quart-damer

Men selv om musikken er viktig for rockeprinsen har også Quart kunnet skilte med andre attraksjoner. I 1996 var han der med sin daværende kjæreste, fiolinisten Marte Krogh. I 1997 ble han flere ganger observert i ikke alltid like vennlig passiar med sin eks-kjæreste, modellen Cathrine Knudsen. Året etter spekulerte VG i et fordhold til en Elisabeth Kjørholdt. 'Legg merke til høyrehånden hennes' står det å lese i billedteksten i VGs billedarkiv.

Men det var sommeren etterpå kronprinsen møtte sin utkårede Mette-Marit. De to skal ha kjent til hverandre fra før av, men ifølge kilder som står paret nær skal det ha vært i tiden rundt Quart 99 at de to ble sammen.

Sommeren etterpå var de tilbake. Da var de Norges heteste par, og pressefotografene svermet rundt paret som ikke fikk med seg spesielt mange konserter. Men noen nattklubbesøk ble det tid til.

Skryter av Quart

I boka til Dagbladet-medarbeider Fredrik Wandrup, «Haakon - et portrett av kronprinsen som ung mann», skryter kronprinsen av Quartfestivalen:

«Folkene der nede får tak i relativt små band som er på vei opp, og fokuserer på dem, mens de bare har noen få store trekkplastre. Men heller ikke de mest kjente bandene på Quart er sånn kjempestore. Jeg har hatt noen aha-opplevelser etter å ha vært der. Plutselig dukker det opp et band i en annen sammenheng, med plate for eksempel. Og så viser det seg at de har vært på Quart, før noen har hørt om dem.»

Og det må sies at kronprinsens smak har bedret seg betraktelig siden han 16 år gammel så Paul McCartney i Drammenshallen i 1989. På begynnelsen av nittitallet hev han seg på grønsjbølgen, og fikk med seg både Stone Temple Pilots og den legendariske Pearl Jam-konserten på Alaska i 1992. Ut over 90-tallet var han fast gjest på Kalvøya, og etterhvert Quart. Han er også observert i de hippeste platesjappene i byen, på jakt etter det siste nye.

Men når kronprinsen nå etter all sannsynlighet uteblir i år er det neppe på grunn at utspillet fra Norsk Tiltaksaksjon Mot Narkotika, som i våres ba kronpinsen holde seg vekk fra Quart. Kronprins-paret har valgt å holde en langt lavere profil på byen etter forlovelsen, og har dessuten hendene full med forberedelser til bryllupet 25. august. Det blir nok party da og.

1996 - REDDET QUARTEN: Kronprins i aksjon på strandpartyet 'Bomb The Beach'. Han fikk også med seg Goldie, Massive Attack og Nightmares On Wax. Haakons tilstedeværelse berget Quart, ifølge Toffen. <br>Foto: AGNETE BRUN
1997 MØTTE EKSEN: Det var en kjølig tone mellom kronprins Haakon og ekskjæresten Cathrine Knudsen på Quarten i 1997. <br>Foto: LARS EIVIND BONES <br><br>
1998 - HIPHOP-PRINSEN: Kronprins Haakon hygger seg på konsert med hipphopp-heltene Beastie Boys. <br>Foto: ANDERS GRØNNEBERG <br>
1999 - MØTTE METTE-MARIT: Det var sommeren 1999 Haakon og Mette-Marit ble sammen. Her er han med en annen kvinnelig bekjent under konserten med Happy Mondays i Bendiksbukta. Han fikk også med seg Cardigans og Garbage. <br> Foto: LARS EIVIND BONES <br>
2000 - PARET I RØYKEN: Haakon og Mette-Marit under Nitin Sawhneys knallkonsert på Caledonien Dancing. <br>Foto: BJØRN K. BORE<br>