HER BRUKER TRUMP QUEEN-LÅTA: Blant annet da presidentkandidaten introduserte konas tale natt til tirsdag, spilte han Queens-låta «We are the champions». Nå har han irritert på seg bandet.Video: CNN Vis mer

Queen irritert på Donald Trumps bruk av «We are the champions»: - Uautorisert bruk, mot vår vilje

- Uautorisert bruk.

(Dagbladet): Natt til onsdag ble det endelig klart at Donald Trump blir republikanernes kandidat i det kommende presidentvalget, men ikke alle er like glad i ham.

Da Donald Trump gikk på scenen under republikanernes landsmøte mandag var det til tonene av Queens udødelige rockeklassiker «We are the champions».

Og mye tyder på at Queen ikke er noen store Trump fans.

«Uautorisert bruk på republikanernes landsmøte, mot vår vilje», ble det tvitret på bandets offisielle Twitter-konto.

- Mot vår policy

Det er ikke første gang Queen reagerer på at Trump bruker deres musikk.

«Mine personlige raksjon på at Donald Trump bruker vår musikk... Vi ville aldri gitt ham tillatelse», skrev bandets gitarist Brian May på sin egen nettside i juni i år.

Ifølge gitarist hadde han fått et «skred av klager» vedrørende Trumps bruk av sangen.

«Dette er ikke en offisiell Queen-uttalelse, men jeg kan forsikre om at det ikke er verken søkt om eller gitt tillatelse til å bruke sangen. Vi rådfører oss for å se hvilke grep vi kan ta for å forsikre oss om at dette ikke fortsetter», skrev May, tilsynelatende for døve ører.

«Uavhengig av vårt syn på Trumps plattform så har det alltid vært mot vår policy å tillate bruken av Queens musikk som et redskap i en politisk kampanje. Musikken vår uttrykker våre egne drømmer og vår egen tro, men den er der for alle som har lyst til å lytte og nyte», fortsatte May.

Queen-vikar reagerer

Mens Mays uttalelser kan karakteriseres som ganske diplomatiske, er tonen en ganske annen fra Adam Lambert, mannen som fyller den legendariske Queen-vokalisten Freddie Mercurys sko som bandets vokalist når de er på turné.

Han la ut et bilde av Freddie Mercury på Twitter, med følgende påskrift:

«Hvis ditt politiske parti gjennom flere tiår behandler homofile som annenrangs borgere så får du ikke lov til å bruke Freddie Mercurys musikk på ditt landsmøte».

Lambert er selv homofil.

Mercury har etter sin død i 1991 blitt et ikon for homofile verden rundt, på tross av at han var veldig tilbakeholden om sin egen seksualitet da han levde. Det var også Mercury som skrev «We are the champions».

Neil Young irritert

Men Queen er langtfra de første til å la seg irritere over at Donald Trump bruker deres musikk. Allerede i fjor sommer hisset Trump på seg ringreven Neil Young.

Da Trump annonserte sitt kandidatur som presidentkandidat, gikk han nemlig på scenen til den klassiske Young-låta «Rockin' in the free world».

Også Neil Young var klar på at Trump aldri hadde fått tillatelse til å bruke den klassiske låta.

- Neil Young, en kanadisk statsborger, støtter Bernie Sanders i presidentvalgkampen, het det i en offisiell uttalelse fra musikeren.

Også Rolling Stones, R.E.M og Adele ha bedt Trump om å ikke bruke deres musikk i forbindelse med sine valgkamparrangementer.

Trump har neppe tatt særlig hensyn til protestene, for Rolling Stones blir fremdeles spilt når på Trumps arrangementer.