Quislinger og Judaspenger under hammeren

En sølvshekel som kan ha vært blant de tredve Judas Iskariot fikk for å forråde Jesus, går under hammeren denne helga.

(Dagbladet.no): Også forræderen Vidkun Quisling blir representert under auksjonen Oslo Mynthandel arrangerer i Rococosalen på Grand hotel i Oslo.

Quisling-regjeringen utstedte en- og tokronerssedler da det oppsto akutt mangel på skillemynt flere steder i landet etter den tyske okkupasjonen i 1940.

- På folkemunne ble disse sedlene kalt uslinger og Quislinger, forteller auksjonarius Gunnar Thesen.

- Uslingen var en-kronen og quislingen var to-kronen. Det gikk altså to uslinger på en quisling, fortsetter han med et smil.

Disse sedlene er ingen sjeldenheter, men Thesen regner likevel med å få en god pris for en-kronen da den bærer serienummer A0000003.

Sjelden er derimot den neste mynten auksjonariusen forsiktig henter ut av stålkabinettet sitt.

- Denne kjenner man til tre stykker av i privat eie og det er middelalderens kanskje viktigste norske mynt, forklarer han og viser fram en slitt, mørk og hakkete mynt på størrelse med en femøring slik de sist så ut.

Denne mynten er derimot ikke en femøring men en penning fra Nidaros, utstedt av kong Sverre Sigurdsson på 1180-1190 tallet. Det var han som talte Roma midt imot, ifølge nasjonalsangens andre vers.

OLE VARDENÆR OLSEN
OLE VARDENÆR OLSEN Vis mer

Penningen har i 2008 en prisvurdering på hundre tusen kroner, men Thesen håper på mer:

- Den bør passere 200 000. Det syns jeg.

En kuriositet ved denne mynten, er at den er klippet. Antagelig på grunn av overvekt, men det er også kjent at mynter ble klippet som følge av en slags privat devaluering. Eller sølvtyveri, om man vil.

Mynter, sedler og medaljer har blitt ettertraktede investeringsobjekter, men det er likevel flest samlere med et hjerte for numismatikk som kommer på Oslo Mynthandels auksjoner.

Til denne auksjonen forventer Thesen også besøk fra en del velbeslåtte russere, da det frembys en rekke mynter fra de store tsarenes tidsaldre.

En ti-rubel i gull slått av Catharina den andre i 1783, er en av godbitene.

- Disse myntene var relativt billige inntil de nyrike russerne begynte å kjøpe dem opp. Denne kostet i mange år mellom fem og ti tusen kroner, nå kommer den til å gå for mellom femti og hundre tusen kroner. Det er det russiske hjemmemarkedet som har drevet opp prisene, sier Thesen og forteller om en voldsom interesse fra russere som vil kjøpe tilbake mynter som ble tatt ut av landet etter Sovjetunionens fall.

Tilbake til sølvshekelen fra Jesu tid. Den ble laget i den føniske byen Tyre i år 33-34 etter Kristus. Det var eneste gangbare mynten i Judea på Jesu og Judas\' tid. At det er en av sølvpengene Judas fikk for sitt berømte forræderi, er mindre sikkert. Men tredve av samme sort - det var det.

Oslo mynthandel regner med å omsette for mellom fem og seks millioner kroner i løpet av auksjonen, som går over to dager.